Průzkum: Třetina potravinářů očekává zlepšení ekonomické situace

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Třetina českých potravinářských firem letos očekává zlepšení své ekonomické situace, polovina společností změnu neočekává. Téměř polovina společností, 45 procent, plánuje pro tento rok zvýšit export, zejména na Slovensko, do Polska a Maďarska. Podle 21 procent se ale zhorší situace v potravinářském sektoru. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila Potravinářská komora ČR.

Tři čtvrtiny společností chtějí letos více investovat, zejména do rozšíření výroby. Prostor pro inovace vidí 90 procent respondentů. Skoro polovina podniků, které letos investice plánují, chce využít dotaci z Programu rozvoje venkova. Tři procenta letos plánují snižovat počty zaměstnanců, stejný počet chce letos dát méně peněz na platy. Naopak skoro čtvrtina (23 procent) plánuje nové lidi nabírat.

Podle prezidenta komory Miroslava Tomana bude letos podpora z programu vyšší než v minulých letech, potravináři jsou ale podle něj více ovlivnění trhem. Ruské sankce podle průzkumu zaznamenala čtvrtina firem. Podle prvních odhadů zahraničního agrárního obchodu se letos v prvním čtvrtletí zvýšil vývoz meziročně o 2,9 miliardy korun na 47,5 miliardy korun.

Trh může ovlivnit TTIP

Trh může podle Tomana významným způsobem ovlivnit i nyní projednávaná Transatlantická dohoda o volném obchodu mezi EU a USA. „Náklady na výrobu zemědělských komodit jsou v USA nižší než v EU, navíc jsou v USA standardy výroby a bezpečnosti potravin na nižší úrovni než v EU,“ upozornil.

V průzkumu, který pro komoru a Komerční banku provedla společnost IPSOS, odpovídalo více než 60 firem sdružených v komoře.