Rakousko: Úložiště jaderného odpadu poblíž hranic nepřipustíme

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: Tomas Blazek, Sedmicka

Pokud by Česko chtělo postavit úložiště jaderného odpadu poblíž rakouských hranic, zástupci Dolních Rakous se pokusí projekt zablokovat. Spolková země by k tomu využila všech politických a soudních nástrojů. Českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi to při dnešní schůzce řekl hejtman Dolních Rakous Erwin Pröll.

Česko nyní hledá místo, kde by výhledově mohlo trvalé úložiště jaderného odpadu vzniknout. Podle Prölla se zvažuje i lokalita poblíž rakouských hranic. „Velice jsem pana premiéra poprosil, aby vnímal, jak citlivá to je otázka pro naše obyvatele,“ řekl Pröll.

„Upozornil jsem ho na to, že kdyby mělo dojít k nějakému rozhodnutí, které by souviselo s blízkou rakouskou hranicí, tak by moje spolková země učinila všechny právní kroky i na úrovni Evropské unie, využila by i všech soudních možností, aby tomu případně zabránila,“ dodal. Jaderná energie je dlouhodobě ožehavým tématem, o kterém často čeští a rakouští politici jednají.

Pröll se Sobotkou mluvil u o nutnosti zkvalitnění železničního spojení mezi Prahou a Vídní, aby se spojení rychlovlakem mezi oběma metropolemi zkrátilo na dvě hodiny. „Tahle přepravní doba by byla velkou konkurencí pro individuální dopravu,“ uvedl hejtman.

Politici se bavili i o automobilové dopravě. Podle Prölla je pro Dolní Rakousy prioritou dostavba takzvané severní dálnice z Vídně k hranicím s Českem, kterou by země mohla dokončit do roku 2017. „Rádi bychom, aby se pak navázalo na napojení dálnice Praha - Brno,“ doplnil Pröll.

Plán hlubinného ukládání použitého paliva v Česku existuje už od roku 1990, úložiště by mělo být vybudováno do roku 2065. Palivo by se v kontejnerech ukládalo do prostoru vystavěného v neporušené skalní formaci, která je geologicky stabilní. Správa úložišť radioaktivních odpadů nedávno vypsala zakázku na průzkum vytypovaných míst. Projekt počítá se sedmi různými lokalitami hlavně na Vysočině, v Plzeňském a Jihočeském kraji.