Rekordní akvizice: Kofola za 1,4 miliardy ovládla slovinskou Radensku

Radenska

Radenska Zdroj: poslovnipuls.com

Česká skupina Kofola dotáhla do konce největší akvizici ve své historii. Získala podíl 75,3 procenta ve slovinské minerálce Radenska. Za téměř jeden a půl miliardy korun si tak Kofola koupila vstupenku na balkánský trh. Smlouvu obě strany podepsaly dnes.

Mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová sdělila, že obě strany podepsaly kupní smlouvu na akcie s odkládacími podmínkami na podíl ve výši 75,31 procenta, za nějž Kofola zaplatí 13,59 eura (přibližně 375 korun) za akcii. Agentura Reuters celkovou cenu vypočítala na 51,8 milionu eur (1,4 miliardy korun).

Kofola na koupi spolupracovala se slovinskou investiční skupinou P&P Group rodiny Poličů. „Dohoda představuje zásadní krok v procesu, po jehož dokončení se Kofola společně s rodinou Poličů stane novým vlastníkem společnosti Radenska. K dokončení procesu je stále ještě potřeba splnit několik podmínek na obou stranách. Dokončení transakce je očekáváno na začátku příštího roku,“ uvedla Musilová.

Vstup na Balkán

Výrobce vody Radenska vlastní společnost Pivovarna Laško, která je největším výrobcem nápojů ve Slovinsku. Pivovarna Laško se rozhodla v rámci restrukturalizace prodat některá svá aktiva. Prodejem Radenske skupina Laško Group plní závazek věřitelským bankám o restrukturalizaci.

„Přestože dohoda byla podepsána mezi Kofolou a Pivovarem Laško, rodina Poličů je důležitou součástí konsorcia s tím, že do transakce vstoupí na začátku příštího roku. Získaný podíl bude po dokončení transakce ještě dále rozdělen. Kofola získá 60 procent, společnost P&P 40 procent,“ uvedla Musilová.

Uvedla, že jednání o prodeji Radenske začala v září 2013. Do mezinárodního dvoukolového výběrového řízení bylo pozváno 50 domácích i zahraničních investorů a padlo během něj pět předběžných nabídek. Vyjednávání se týkala zejména ceny a podmínek prodeje, podle Kofoly byla od začátku velmi tvrdá.

Kofola a Radenska
Kofola nyní působí v Česku, na Slovensku, v Polsku a Rusku. Zaměstnává přes 2100 lidí, z toho okolo 700 v Česku. Minerální voda Radenska patří se svou 140letou historií k silným značkám na Balkáně. Vstupem do společnosti Radenska Kofola získá i ochucené vody Oaza a Ora, společně s izotonickým nápojem Spirit.

„Proces prodeje byl společností Pivovarna Laško a jejím poradcem Unicredit Bank veden velmi profesionálně. Stále však zbývají podmínky, které musejí být splněny. Dnes jsme však dosáhli velmi důležitého milníku a jsme přesvědčeni, že celá transakce bude dokončena na začátku příštího roku,“ uvedl Jakub Dyba z poradenské společnosti Genesia.

Zajímal nás také další rozvoj naší značky, tvrdí zástupci Radenske

Ředitel společnosti Pivovarna Laško Dušan Zorko uvedl, že když firma hledala investora, nezajímala ji jenom cena, ale také to, zda bude nový vlastník schopen rozvíjet značku Radenska. „Jsem přesvědčen, že Kofola je spolehlivým a dlouhodobým partnerem, který si je vědom své odpovědnosti za budoucnost společnosti a také významu Radenske pro místní komunitu,“ uvedl Zorko. Dodal, že celá částka za prodej bude použita na zaplacení závazků společnosti Pivovarna Laško.

Musilová také sdělila, že transakce bude dokončena v okamžiku, kdy budou splněny podmínky na obou stranách. „Kofola po dokončení transakce na koupi 75,31 procenta podílu v Radenske nabídne zbývající podíl ve firmě formou veřejné nabídky,“ uvedla mluvčí Kofoly.