Renault otevřel továrnu v Maroku. Proudit odtud budou levná auta

Renault, Maroko

Renault, Maroko Zdroj: profimedia.cz

Francouzská automobilka Renault otevřela novou továrnu v Maroku. Chce v ní vyrábět levné vozy a s jejich pomocí se vyrovnat s všeobecným propadem poptávky po automobilech v Evropě, kde lidé žádají co nejjednodušší auta, napsala agentura Reuters. Továrna nedaleko města Tanger zabírá plochu 300 hektarů a podle serveru BBC je největší takovou výrobnou v severní Africe.

Továrna, kde prvotní investice byla asi 600 milionů eur (15 miliard korun), má zpočátku vyrábět 150 tísíc až 170 tisíc vozů ročně. Po zavedení druhé montážní linky by se od roku 2013 měla kapacita zdvojnásobit. Platy zaměstnanců by neměly dosahovat ani čtvrtiny minimálního platu ve Francii.

Renault v ní bude v současné době zaměstnávat asi 2 tisíce dělníků, počítá se však s tím, že časem jejich počet stoupne na 6 tisíc. Jejich průměrný měsíční plat bude asi 250 eur (asi 6300 korun).

Továrna má zahájit provoz výrobou minivanu Lodgy. V základní verzi bude stát méně než 10 tisíc eur (250 tisíc korun), tedy ani ne polovinu ceny, za kterou se ve Francii prodávají konkurenční vozy jako Touran od Volkswagenu.

Do severní Afriky míří i další automobilky

Podle Reuters hrozí, že Renault, kde Francie coby největší akcionář vlastní 15 procent akcií, otevřením továrny několik týdnů před prezidentskými volbami ve Francii vyvolá debatu o pracovních příležitostech v zemi.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který bude podle všeho usilovat o znovuzvolení, přitom již dříve apeloval na podniky, aby ve Francii zachovaly pracovní příležitosti. Kroky Renaultu kritizovali někteří politici ve Francii, kde je nyní míra nezaměstnanosti nejvyšší za 12 let.

Šéf Renaultu Carlos Ghosn v médiích řekl, že možnost vybudovat podobnou továrnu v západní Evropě ani nevyvstala. „To by se neslučovalo s konceptem nízkonákladových vozů,“ dodal. Podle Reuters sdělil, že Renault je otevřen možnosti postavit továrnu i v Alžírsku a jednání v této věci pokračuje.

Podle BBC se továrna nachází u Tangeru v takzvané volné zóně, která výrobcům nabízí daňové výhody. Vlastní výrobny nedaleko továrny Renaultu chtějí podle stejného zdroje otevřít další výrobci jako Ford nebo automobilky z Číny a Indie.