Rosněfť prý žádá o ukončení monopolu Gazpromu na vývoz plynu

plynovod (ilustrační foto)

plynovod (ilustrační foto) Zdroj: Gazprom

Největší ruská ropná společnost Rosněfť požádala vládu, aby ukončila exkluzivní právo Gazpromu na vývoz zemního plynu prostřednictvím plynovodů. S odvoláním na dopis, který Rosněfť adresovala ruskému ministerstvu energetiky, to uvedla agentura RIA Novosti. Rosněfť prý v dopise také navrhla rozdělit Gazprom na dvě části: jedna by se zaměřila na těžbu a druhá na přepravu. Gazprom tuto možnost již dlouho odmítá.

Rosněfť a Gazprom, dvě největší ruské energetické firmy, jsou spolu na kordy kvůli více tématům. Patří mezi ně i právo na vývoz plynu a napojení na síť plynovodů Gazpromu. Nejnovější návrh Rosněfti může podle agentury Reuters také signalizovat rostoucí nervozitu firmy z její vlastní podnikatelské situace, kterou ohrožují zahraniční sankce uvalené na Rusko kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi.

Rosněfť, Gazprom a ministerstvo energetiky se ke zprávě odmítly vyjádřit. Rosněfť ale uvedla, že jednání o podobě trhu s plynem se vedou. „Jedním z cílů je vytvořit optimální model, který umožní Rusku nejen si zachovat, ale také si zvýšit podíl na globálním trhu,“ uvedl mluvčí Rosněfti.

RIA Novosti také uvedla, že Rosněfť chce od roku 2016 začít testovat vývoz plynovodem. Vláda již povolila Rosněfti a druhému největšímu producentovi plynu v Rusku, společnosti Novatek, že mohou v budoucnosti vyvážet zkapalněný zemní plyn.

Společnost Rosněfť zároveň navrhla, aby byl Gazprom od roku 2025 rozdělen. „Střet zájmů v Gazpromu, který je monopolem v přepravních službách na jedné straně a největším dodavatelem plynu na straně druhé, by měl být odstraněn,“ citovala RIA z dopisu Rosněfti.