Rozšíří se tendry na plyn? Gazprom zkouší nový způsob prodeje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom

Ruský plynárenský gigant Gazprom začal testovat nový způsob prodeje zákazníkům. Kromě sjednaných dlouhodobých kontraktů si zákazníci nyní mohou koupit plyn i v rámci tendru.

Gazprom nyní uspokojuje poptávku po plynu v Evropě z jedné třetiny. Dodatečný plyn od Gazpromu přichází v době, kdy budou zřejmě dodávky na trhy nižší, protože nizozemská vláda se rozhodla omezit těžbu na svém poli Groningen, které je největším polem s plynem v Evropě.

Nabídky v prvním tendru předložily hlavně evropské a ruské firmy, uvedla šéfka vývozní divize Gazpromu Jelena Burmistrovová. Na užší seznam účastníků tendru se dostalo celkem 39 firem, mezi nimi německý E.ON, francouzská Engie, či ruský Novatek a obchodníci s komoditami Vitol a Gunvor. Tendr na celkem 3,2 miliardy metrů krychlových plynu bude trvat až do 10. září a dodávky se mají uskutečnit během letošní zimy.

Náměstek ředitele Gazpromu Alexandr Medveděv uvedl, že cena za plyn v tendru bude vyšší, než cena stanovená v dlouhodobých kontraktech. Průměrná cena Gazpromu na letošní rok je stanovena na 235 až 242 dolarů (5700 až 5900 korun) za tisíc metrů krychlových.

Sázka na dlouhodobé kontrakty

Gazprom prodává většinu plynu prostřednictvím dlouhodobých kontraktů, u kterých se cena odvíjí od ceny ropy a koše ropných produktů. V posledních několika letech však musel Gazprom nabídnout ústupky některým velkým klientům a promítnout do těchto smluv také aktuální cenu na promptním trhu.

Evropská komise obvinila Gazprom, že využívá své dominantní postavení ve východní Evropě k předražování dodávek až o 40 procent. Evropa má na celkových příjmech firmy až poloviční podíl. Medveděv dodal, že tendr není odpovědí na vyšetřování chování Gazpromu v EU.

Firma si chce podle něj otestovat, jak tento mechanismus funguje a v budoucnosti případně tento způsob prodeje rozšířit. „Vzhledem k tomu, jak se trh vyvíjí, má tato forma prodeje dobrý výhled,“ citovala agentura Reuters Medveděva.