Rumunskou jadernou elektrárnu dostaví Číňané

Rumunská jaderná elektrárna Cernavoda

Rumunská jaderná elektrárna Cernavoda Zdroj: Gabriel, Flickr.com (CC BY 2.0)

Rumunský státní energetický podnik Nuclearelectrica vybral jako svého partnera pro dostavbu jaderné elektrárny Cernavoda čínskou společnost China General Nuclear Power Holding Corp (CGN). Čínská firma byla jediným uchazečem, který do 8. září předložil závaznou nabídku na dostavbu dvou bloků elektrárny u Dunaje poté, co se ze soutěže postupně stáhly evropské firmy, uvedla agentura Reuters.

Nuclearelectrica zdůvodnila výběr CGN jejími zkušenostmi v podobných projektech a jejími finančními zdroji. Dostavba dvou bloků jediné jaderné elektrárny v Rumunsku by měla stát kolem šesti miliard eur, zhruba 165 miliard korun.

O projekt se před lety zajímala i česká společnost ČEZ, nakonec z něj ale odstoupila a po ní odešly i německá RWE, španělská Iberdrola a francouzská GDF Suez. Posledními zájemci z Evropy, kteří se z tendru stáhli, byl loni v prosinci italský Enel a rumunská dceřiná firma ocelářského gigantu ArcelorMittal.

Elektrárna Cernavoda má v současnosti dva reaktory, každý o výkonu 706 megawattu. Elektrárna se na výrobě elektřiny v Rumunsku podílí zhruba pětinou. Stávající reaktory používají technologii kanadské firmy Candu Energy ze skupiny SNC-Lavalin Group a stejnou technologii mají mít i dva nové reaktory.