Ruský plynárenský gigant Gazprom přiškrtí investice

Uzávěr plynovodu.

Uzávěr plynovodu. Zdroj: ctk

Ruský plynárenský gigant Gazprom chce letos snížit kapitálové výdaje na 30 miliard dolarů, zhruba 735 miliard korun, z loňských 38 miliard dolarů. Omezení chystá kvůli vývoji na trhu a komplikované politické situaci. Na výstavbu plynovodů do Číny nebude mít podle firmy přiškrcení investic žádný vliv.

Gazprom nyní podle agentury Reuters investuje mnohem méně než v letech 2010 až 2013, kdy jeho roční kapitálové výdaje dosahovaly v průměru téměř 44 miliard dolarů. Firma již minulý týden oznámila, že její čistý zisk v prvních třech čtvrtletích loňského roku klesl o 35 procent na 556 miliard rublů (zhruba 200 miliard korun). Na výsledky podniku měly negativní dopad spory s Ukrajinou a ztráty spojené s poklesem kurzu rublu.

Gazprom minulý týden rovněž oznámil, že se rozhodl pozastavit plány na rozšíření plynovodu Nord Stream, který přivádí plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa. Firma již začátkem loňského prosince oznámila zrušení plánu na výstavbu plynovodu South Stream, který měl přivádět ruský plyn přes Černé moře do střední Evropy.

Šéf podniku Alexej Miller v prosinci prohlásil, že Gazprom se rozhodl přehodnotit strategii pro evropský trh. Firma se již podle něj nehodlá starat o výstavbu infrastruktury pro rozvod ruského plynu po Evropské unii, potrubí nutné pro dodávky plynu konečným spotřebitelům tak budou muset zajistit evropské plynárenské podniky.

Klíčový dodavatel

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Loni podepsal Gazprom dohodu o dodávkách plynu do Číny, která si vyžádá rozsáhlé investice do přepravní infrastruktury.