Ruský těžař diamantů Alrosa ve čtvrtletí zvýšil zisk na 22 miliard

Diamanty

Diamanty Zdroj: CC BY 2.0: Ultima_Bruce via Flickr

Ruskému těžaři diamantů Alrosa stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk téměř čtyřnásobně na 22,2 miliardy rublů (deset miliard korun). Hospodaření podpořily vyšší ceny diamantů a slabší rubl, oznámila dnes společnost. Alrosa je podle produkce v karátech největším těžařem diamantů na světě.

Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) v první čtvrtletí stoupl o 65 procent na 42,9 miliardy rublů. Příjmy vzrostly o 31 procent na 74,6 miliardy rublů.

Firma uvedla, že průměrná cena diamantů se zvýšila meziročně o čtyři procenta, což podpořilo její tržby. „Růst tržeb z prodeje kvalitních diamantů byl tažen vyšší průměrnou cenou diamantů a poklesem rublu vůči dolaru,“ uvedla firma.

Loni Alrosa ztratila miliardy

Alrosa za celý loňský rok vykázala ztrátu 16,8 miliardy rublů. Mohl za to propad rublu vůči dolaru, kvůli kterému musela firma upravit účetně hodnotu svého dluhu v dolarech. Letos však společnost očekává návrat k zisku, který má činit 100 miliard rublů. Příjmy mají stoupnout o jedno procento, napsala agentura Reuters.

Alrosa soupeří o pozici jedničky na trhu se společností De Beers. V objemu těžby překonává Alrosa svého jihoafrického konkurenta od roku 2009, kdy globální finanční krize srazila ceny diamantů a donutila De Beers omezit produkci. De Beers má ale vyšší tržby a mnohem vyšší tržní hodnotu než Alrosa.