S vyvlastňováním domů kvůli těžbě je konec

ilustrační foto (čtk)

ilustrační foto (čtk) Zdroj: ctk

Senát překvapivě umožnil přijetí vládní novely, která má v horním zákoně zrušit možnost vyvlastňování nemovitostí kvůli těžbě nerostných surovin, zejména uhlí. Kritikům novely zejména z ČSSD se nepodařilo prosadit její zamítnutí, dost hlasů ale nezískal ani návrh na schválení předlohy. Novela tak v souladu s ústavou poputuje k prezidentovi jako přijatá.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) novelu označil za mezikrok. Do konce roku předloží vládě věcný záměr obsáhlejší změny horního zákona, která má zachovat vliv státu na těžbu a využití strategických surovin včetně uhlí. Tato úprava má podle ministra řešit i otázku případného vyvlastňování.

Novelu doporučoval zamítnout senátní hospodářský výbor, podle jehož zástupce Jiřího Bise (ČSSD) se stát zbavuje možnosti využít „v celospolečenském veřejném zájmu“ ložiska strategických surovin. „Jediným cílem navrhované úpravy je jednostranné zvýhodnění soukromých vlastníků před státem v oblasti využívání nerostného bohatství,“ řekl. Majitelé nemovitostí by získali faktické právo vetovat další těžbu, dodal.

Proti novele se postavila také předsedkyně senátorského klubu TOP 09/STAN Soňa Paukrtová, podle níž by předloha mohla být v rozporu s ústavním pořádkem. Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) novelu naopak podpořili. Podle Pitharta se tím posílí jistoty vlastníků domů, které by mohly být ohroženy těžbou.

Pro schválení novely bylo 23 z 58 přítomných senátorů napříč stranami. Návrh na zamítnutí sice získal o tři hlasy víc, jeho přijetí ale čtyři hlasy scházely. Jednotně nehlasovala žádná ze senátorských frakcí.

Vyvlastnění do budoucna hrozí občanům Horního Jiřetína, Černic a Karviné. Lidé žijící v oblastech těžby uhlí jsou nyní chráněni územními limity. Ty by však mohly v příštích letech přestat platit. Zrušení možnosti vyvlastění jim má přinést větší jistotu, že o svůj majetek nepřijdou. Podle vlády také vlastníci domů a pozemků získají novelou lepší možnost domoci se řádného odškodnění nebo finančního vyrovnání.

Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že od roku 2015 by případný postup za limity těžby uhlí v severních Čechách mohl záviset výhradně na dohodě vlastníků pozemků, pod kterými se uhlí nachází, a těžebních společností. Do roku 2014 zatím stát o neuvažuje.