Sdružení lesnických firem se dobrovolně rozpustilo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Jedna z hlavních profesních organizací v lesnickém průmyslu, Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH), končí po šesti letech činnost. O dobrovolném rozpuštění rozhodla valná hromada ke konci října.

Důvody byly podle výkonného ředitele Václava Šebka dva. „Prvním byl masivní úbytek členů a situace v lesnictví, která gradovala úpadkem Less & Forest. Roli sehrál i odchod společnosti Wotan,“ řekl deníku E15 Šebek.

Ve vrcholném období mělo sdružení 27 členů. O rozpuštění této profesní organizace jich ale hlasovalo už jen sedm. Less & Forest byl navíc největší soukromou firmou v oboru, a tím pádem i největším členem sdružení. Od října je ale v úpadku. „Ze dne na den jsme přišli o motor sdružení i finance pro něj,“ podotkl Šebek.

Druhým důvodem ukončení činnosti byla podle Šebka skepse zbývajících členů týkající se výsledků jednání o podobě lesnického průmyslu v Česku – zejména pak podoby velkých pěstebních a těžebních tendrů státních Lesů ČR, jež obhospodařují polovinu lesů v Česku.

„Lesy s námi příliš nekomunikovaly, nedostali jsme se k žádným výsledkům a členové dospěli k názoru, že není důvod ve spolkovém životě pokračovat,“ dodal Šebek.

Lesnické rozcestí

Sdružení bylo zároveň členem Agrární komory, která rozhodnutí SPLH respektuje. „Co se týče lesnictví, máme ještě dva členy, Lesy ČR a Vojenské lesy a statky, takže tento segment bude mít v komoře zastoupení i nadále, a to dostatečné,“ sdělil deníku E15 prezident komory a nově i senátor Jan Veleba.