Seco Group má výsledky jako před krizí. Zvedl tržby na 1,15 miliardy

Traktory Seco Group ovládly pětinu trhu

Traktory Seco Group ovládly pětinu trhu

Strojírenská firma Seco Group, která v Jičíně vyrábí traktůrky na sekání trávy, odlitky a vložené válce motorů, loni zvedla tržby o 9,3 procenta na 1,15 miliardy korun. Zisk firmy dosáhl 54 milionů korun po předloňských 57 milionech. "Rok 2014 znamenal pro společnost návrat k objemovým ukazatelům před krizí v letech 2008 - 2009. Ve výrobě odlitků a vložených válců bylo dosaženo historických maxim," uvedla firma.

Export podniku, který navazuje na tradici Agrostroje Jičín, loni vzrostl o šest procent na 824 milionů korun a na celkovém prodeji se podílel 71 procenty. Hlavním odbytištěm byly země Evropské unie.

V rostoucí slévárenské divizi se Seco Group zabývá výrobou hlavně pro automobilový průmysl. Vložené válce jdou z 95 procent na export, Jičínští je vyrábějí například pro švédskou automobilku Scania. Odlitky jsou převážně z tvárné litiny a na vývoz jich jde přes 75 procent. Na celkovém obratu firmy se slévárenská divize loni podílela přibližně 60 procenty a vytíženost jejích kapacit byla při třísměnném provozu kolem 94 procent.

Malotraktory hlavně na vývoz

Strojírenská divize, která dělá hlavně malotraktory na sekání trávy, vykázala loni obrat přes půl miliardy korun. Přes 70 procent produkce divize vyvezla, zejména do Německa, Francie a dalších zemí EU. Část z celkového prodeje 6173 malotraktorů směřovala například i do USA, Austrálie, na Nový Zéland nebo do Číny. V Česku Seco Group drží téměř pětinu trhu s žacími malotraktory, uvedla firma.

Ve třetí divizi dopravy je hlavní činností firmy rozvoz náhradních dílů pro mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto.

Mzda na průměrem kraje

Počet zaměstnanců podnik ke konci loňského roku meziročně zvýšil o sedm lidí na 660. Jejich průměrná mzda činila 26 495 korun. Průměrná mzda v celém hradeckém kraji loni byla 23 337 korun.

Největším akcionářem společnosti je předseda představenstva Jaromír Dědeček s podílem 21,77 procenta. Podíly nad deset procent ještě vlastní Josef Linhart a Miloslav Wolf, vyplývá z výroční zprávy.