Senát: Nové zelené elektrárny budou bez podpory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Bez dotací budou noví výrobci zelené energie. Schválený zákon ukončuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna 2014. Příjemci dotací také budou muset odtajnit vlastníky. Snižuje i příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který spotřebitelé platí v ceně elektřiny.

Pro zákon omezující podporu zelené energie hlasovalo 56 přítomných senátorů napříč stranami. Proti byl jen Libor Michálek z Klubu pro obnovu demokracie. Účelem novely je omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i na státní rozpočet. V letošním roce jde na tuto podporu kolem 45 miliard korun, z toho téměř 12 miliard jde ze státního rozpočtu a zbytek platí lidé a firmy v cenách elektřiny.

Především podniky si stěžují na vysoké náklady na elektřinu s tím, že to poškozuje jejich konkurenceschopnost. Podle náměstka ministra průmyslu Pavla Šolce platí tuzemské domácnosti druhé nejvyšší poplatky za obnovitelné zdroje v Evropě a tuzemský průmysl dokonce nejvyšší poplatky. „Nutnost hrazení nákladů na podporu obnovitelných zdrojů v ceně elektřiny čím dál více ohrožuje konkurenceschopnost a holou existenci našeho průmyslu,“ řekl dnes senátor Petr Gawlas (ČSSD).

Horní hranice příspěvku

Návrh zákona obsahuje přechodné období, které se vztahuje na ty, kteří ke dni účinnosti zákona budou mít stavební povolení i autorizaci a podaří se jim jejich elektrárny uvést do provozu do konce roku 2015. Pak se na ně bude vztahovat podpora podle dosavadního znění zákona. Ukončení podpory se netýká vodních elektráren s nejvyšším instalovaným výkonem do deseti megawattů.

Novela také stanovuje horní hranici příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů ve výši 495 korun za megawatthodinu, zatímco letos lidí platí 583 korun.

Solární daň se bude odvádět z elektřiny vyrobené od 1. ledna příštího roku, a to po tu dobu, po kterou bude trvat právo na podporu výroby elektřiny. Její sazba však klesne z dosavadních 26 na deset procent. Vztahovat se bude na elektrárny uvedené do provozu v roce 2010, kdy vrcholil solární boom. Solární daň se nelíbí zástupcům fotovoltaiky. Například Aliance pro energetickou soběstačnost varuje, že její výnos bude zanedbatelný ve srovnání s riziky sporů a arbitráží, které kvůli dani státu hrozí.

Elektřina zlevní – senát schválil snížení dotací pro obnovitelné zdroje