Síla Sibiře se odkládá, Gazprom dokončí plynovod do Číny o tři roky později

Plynovod Gazpromu

Plynovod Gazpromu Zdroj: JanChr via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom posunul termín dokončení plynovodu Síla Sibiře, který má přepravovat plyn z nových sibiřských polí do Číny, o tři roky na rok 2022. Výstavbu plynovodu za 55 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu korun) loni v září slavnostně zahájil prezident Vladimir Putin a Moskva plánovala jeho dokončení v roce 2019.

Zdroje agentury Reuters minulý měsíc sdělily, že projekt by mohl být odložen, dokud Rusko nedokončí méně ambiciózní plán s názvem Altaj na dodávky plynu ze současných polí na západ Číny. Přepravovat by jej měl plynovod ležící o tisíce kilometrů dál směrem na západ.

Gazprom v dnešním investičním plánu pro letošní rok uvedl, že do projektu Síla Sibiře hodlá v roce 2015 investovat 30 miliard rublů (13,4 miliardy korun). Celkové letošní investiční výdaje mají dosáhnout 840 miliard rublů.

Cena za plyn pro Čínu bude zřejmě navázaná na světové ceny ropy, které od loňského léta klesly na polovinu

Největší podíl investic - 278 miliard rublů - Gazprom letos vyhradil na rozšíření domácí plynovodní sítě pro účely projektu South Stream, který měl přepravovat ruský plyn přes Černé moře do Bulharska a dál do Evropy. Ten ale Moskva loni kvůli negativnímu postoji Evropské komise zrušila. Místo něj nyní prosazuje alternativní projekt podmořského plynovodu do Turecka, který bude rovněž obcházet Ukrajinu.

Plán masivního zvýšení exportu plynu do Číny má snížit závislost Ruska na Evropě coby hlavním odběrateli ruského plynu. Nedávný pokles světových cen energetických surovin ale podkopal ekonomické důvody pro tuto investici. Cena za plyn pro Čínu bude zřejmě navázaná na světové ceny ropy, které od loňského léta klesly na polovinu.

Mapa budoucího plynovodu do ČínyMapa budoucího plynovodu do Číny|Gazprom.comMapa chystaného plynovodu