Škoda Auto dodala zákazníkům meziročně méně vozidel, tempo poklesu ale zpomalilo

Zrod auta v továrně v Mladé Boleslavi.

Zrod auta v továrně v Mladé Boleslavi. Zdroj: Škoda Auto

Na montážní lince jsou za sebou vozy v pevném pořadí a projíždějí standardními pozicemi, na kterých jsou prováděny vždy pevně dané činnosti shodné pro vyráběný model.
Zrod auta z jednotlivých dílů je fantastickou technickou podívanou, ve které má každý člověk i každý stroj své přesné místo.
Takhle se vyrábí nové škodovky.
Výroba aut v závodě Škody Auto
Výroba motorů v závodě Škody Auto
8
Fotogalerie

Automobilka Škoda Auto v červenci dodala zákazníkům 61 300 vozů, což je o 18,3 procenta méně než před rokem. Tempo meziročního poklesu nicméně zpomalilo z červnových 26,6 procenta. Vyplývá to údajů, které zveřejnil mateřský koncern Volkswagen. 

V období od ledna do července se odbyt Škody Auto meziročně snížil o 28,5 procenta na 421 800 vozů. To představuje nejvýraznější pokles ze všech automobilových značek koncernu.

Odbyt celé skupiny Volkswagen v červenci zůstal v meziročním srovnání téměř beze změny na 725 400 vozů. Pokles dodávek v Evropě a Severní Americe totiž kompenzoval silný růst v Číně. V období od ledna do července odbyt skupiny Volkswagen meziročně klesl o 19,3 procenta na 4,6 milionu vozů.

Skupina Volkswagen zahrnuje vedle Škody řadu dalších značek. Kromě vlajkové značky VW jsou to například Audi, Porsche, Seat, Bentley či Lamborghini.

Výroba baterií do elektromobilů v mladoboleslavském závodě Škoda Auto.

Video placeholde
• Škoda Auto

Výrobci automobilů se už delší dobu potýkají s nedostatkem součástek, který narušil také výrobní aktivity Škody Auto. Situaci navíc zkomplikovala válka na Ukrajině, která způsobila mimo jiné výpadek produkce u ukrajinského dodavatele kabelových svazků pro Škodu Auto. Provozní zisk Škody za prvních šest měsíců letošního roku klesl na 676 milionů eur (zhruba 16,5 miliardy korun) z loňských 974 milionů eur.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale také v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.