Škoda svolává kvůli možným problémům s elektronikou nové superby

Test Škoda Superb 2.0 TSI (206 kW) 4x4

Test Škoda Superb 2.0 TSI (206 kW) 4x4

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto svolává do servisu svůj nejnovější model Superb. Důvodem jsou možné problémy s elektronikou, na bezpečnost jízdy závada vliv nemá. Svolávací akce se týká vozů vyrobených v rozmezí 1. března 2015 až 23. října 2015.

„V ojedinělých případech u třetí generace modelu Superb existuje možnost nedostatečného zajištění napájení svorky umístěné pod sloupkem řízení. V případě jejího výpadku může dojít k omezení některých funkcí vozidla jako například otvírání zadního víka, kontrolní světla panelu přístrojů nebo start vozu,“ řekl mluvčí David Haidinger.

Podle vyjádření Škody Auto tímto není bezpečnost vozidla nikterak ohrožena. „Pokud dojde k výpadku během jízdy, lze s vozem bezpečně zastavit,“ dodal David Haidinger.

Tento případ by se podle něj mohl vyskytnout u zhruba 25 tisíc vozů, u více než poloviny z nich je již závada opravena. Samotný servisní zásah nezabere více než 30 minut a zákazníci jsou o svolávací akci, která již byla vyhlášena, informováni dopisem.

Stejné problémy má i Passat

Stejné potíže postihly i model Passat mateřské automobilky Volkswagen. Německý výrobce proto svolává po celém světě zhruba 177 tisíc passatů. Volkswagen prodal po celém světě předloni zhruba 750 tisíc vozů Passat. Superbů se v České republice loni prodalo skoro šest tisíc.

Největší evropská automobilka se v poslední době potýká s následky největšího skandálu ve své historii poté, co loni v září přiznala, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instalovala software umožňující manipulovat s testy emisí. Tento případ ale s tzv. aférou Dieselgate nesouvisí.