Škodovka kvůli náběhu nové fabie přijme v Boleslavi 800 lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Automobilka Škoda Auto chce kvůli výrobě třetí generace Fabie přijmout v následujících měsících do svého závodu v Mladé Boleslavi asi 800 zaměstnanců. Noví zaměstnanci budou pracovat v montáži, ve svařovně a logistice. Nová Fabia se začne vyrábět už v příštích dnech, výstavní premiéru bude mít na pařížském autosalonu 2. října.

„Část těchto nových zaměstnanců chceme získat ze současného agenturního personálu, většinu však z externích zdrojů,“ řekl mluvčí Škody Jozef Baláž. Automobilka nyní v Mladé Boleslavi zaměstnává asi 19 500 lidí, průměrná hrubá mzda na dělnických pozicích je tam přibližně 34 tisíc korun.

Nezaměstnanost na Mladoboleslavsku byla v červenci na úrovni 4,4 procenta, spolu s Benešovskem je to druhá nejnižší nezaměstnanost ve Středočeském kraji po okrese Praha-východ. V rámci České republiky má Středočeský kraj se 6,4 procenta šestou nejnižší nezaměstnanost mezi jednotlivými kraji.

V České republice zaměstnává Škoda kromě Boleslavi ještě 4500 lidí v Kvasinách a Vrchlabí. Loni Škoda podepsala s odbory dohodu o zaměstnanosti, která zaměstnancům garantuje zachování pracovního místa pro ty, kdo se chtějí dále rozvíjet a vzdělávat. „Každý zaměstnanec má k dispozici spoustu sociálních služeb, pracovně právní ochrany, jistotu růstu mezd a stabilitu stálého pracovního místa,“ uvedl předseda odborů automobilky Jaroslav Povšík.

Nový model

Automobilka tento týden zveřejnila první fotografie třetí generace svého modelu Fabia. Bude mít větší zavazadlový prostor a dostane nové úspornější motory.

Třetí generace modelu Škoda FabiaTřetí generace modelu Škoda Fabia | ctk

Nová Fabia působí sportovněji, v přední části je zvýrazněná maska chladiče s ostře řezanými světlomety, výrazně tvarovaná kapota s dvěma charakteristickými prolisy po stranách a šířku zvýrazňující mlhové světlomety. Loni byla Fabia po Octavii druhým nejprodávanějším modelem automobilky. V loňském roce jich prodala více než 200 tisíc.

Automobilka chce do roku 2018 zvýšit prodeje na minimálně 1,5 milionu vozů ročně. Letos v prvním pololetí dodala Škoda zákazníkům celkem 522 500 vozů, o 12,5 procenta více než loni ve stejném období. Letos by měla poprvé prodat přes milion vozů.