Sobotka: Energetická unie zvýší spolehlivost dodávek

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Energetická unie přinese České republice větší bezpečnost a spolehlivost dodávek i větší propojení a kapacitu sítí. Po jednání s místopředsedou Evropské komise odpovědným za energetickou unii Marošem Šefčovičem to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Právě plánovaná energetická unie je hlavním tématem návštěvy slovenského místopředsedy komise v Praze.

Projekt energetické unie schválil v březnu summit Evropské unie. Má zajistit bezpečnou a levnou energii pro občany i firmy, snížit evropskou závislost na dovozech plynu z Ruska a posílit evropskou pozici při sjednávání energetických kontraktů.

Kromě tohoto tématu jednal Sobotka se Šefčovičem také o spolupráci Česka a Evropské komise v oblasti energetiky a o přípravě českého předsednictví visegrádské skupině, jehož se Praha ujme od července. Jednání v Kramářově vile se zúčastnil také šéf diplomacie Lubomír Zaorálek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (všichni ČSSD).

Stejná pravidla pro všechny

Prouza na Pražském evropském energetickém fóru řekl, že projekt společné energetické unie nemůže uspět, pokud nebudou platit stejná pravidla pro všechny. „Každá země musí nést zodpovědnost za svá rozhodnutí,“ řekl Prouza. Poukázal na příklad Bulharska, které podle něj do své energetické infrastruktury v posledních letech prakticky neinvestovalo. „A pokud je nějaká země ve strategickém energetickém nebezpečí, je to právě Bulharsko,“ dodal Prouza.

Podle Šefčoviče státy jihovýchodní Evropy se možná až příliš spoléhaly na realizaci plynovodů Nabucco a South Stream, která se neuskutečnila. „Myslím, že se nám ale podařilo zástupce těchto zemí přesvědčit, že je třeba změnit přístup,“ uvedl Šefčovič.

Evropská komise nyní například připravuje dokument, který by měl státům jihovýchodní Evropy ukázat technická řešení a schopnost EK jim finančně pomoc, jak získat plyn do těchto zemí minimálně ze třech zdrojů.

Česko se spolehne na domácí zdroje

Mládek zdůraznil, že je potřebné, aby se prolnula národní a evropská debata o energii. Zopakoval, že Česko chce v následující letech klást důraz na domácí zdroje energie. „Chceme zajistit energetickou bezpečnost země, a tam nechceme být závislí na energii ze zahraničí,“ dodal Mládek.

Šefčovič v Praze zahájil sérii návštěv hlavních měst zemí EU, kde chce debatovat o evropské energetice.