Strojírenská firma ZKL měla loni historicky nejvyšší provozní zisk

ložisko ZKL

ložisko ZKL

Firma ZKL, která vyvíjí a vyrábí valivá ložiska, loni zvýšila tržby o 24 procent na 1,25 miliardy korun. Po propadu z roku 2009 se tak dostala přibližně na úroveň roku 2008. Krize přinutila firmu restrukturalizovat své provozy, což se projevilo nejen vyššími tržbami, ale firma vykázala i nejvyšší hrubý zisk v historii a loni mohla přijmout 118 nových zaměstnanců.

Ukazatel hrubého provozního zisku (EBITDA) dosáhl loni bezmála 143 milionů korun, což znamená nárůst 79 procent proti roku 2009. Nejúspěšnějším z hlediska tržeb byl pro společnost ZKL rok 2008. Loňský provozní zisk byl ve srovnání s rokem 2008 vyšší o 50 procent.

Tradiční český podnik se víc než 60 let zabývá vývojem, výrobou a distribucí valivých ložisek. Svou produkci dodává firmám v automobilovém a železničním průmyslu. Kvůli krizi se ZKL už dřív propouštělo, a to v závodě v Hanušovicích na Šumpersku i v Brně. Tam byla důvodem reorganizace firmy. Loni však podnik po změnách mohl přijmout 118 nových lidí. Nabíral zejména dělníky do poboček v Hanušovicích a Klášterci nad Ohří na Chomutovsku. Na konci roku 2010 v koncernu pracovalo 1160 lidí.

Restrukturalizace firmě pomohla také snížit dluhy. Celkově snížila za necelé dva roky bankovní zadlužení o 182 milionů korun, tedy o 33 procent, řekl ekonomický ředitel koncernu Adam Šotek. Ani při restrukturalizaci a snižování zadluženosti však firma nepřestala investovat. Za poslední roky činily investice 129 milionů korun. Směřovaly hlavně ke zvýšení produktivity práce, kvality výrobků a do rozšíření výrobní kapacity. Na letošek plánuje koncern investice za 205 milionů korun. ZKL na českém trhu s ložisky ovládá pětačtyřicetiprocentní podíl. Přesto kolem 80 procent své produkce vyváží do dalších 50 zemí.