Studie: Za dvě třetiny celosvětových emisí může jen 90 firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Za většinou globálního oteplování stojí jen 90 firem. Ty vyprodukují skoro dvě třetiny skleníkových plynů na celém světě. Vyplývá to z nového výzkumu. Mezi největší znečišťovatele patří těžaři ropa, zemního plynu a uhlí.

Chevron, ExxonMobil a British Petroleum – tato jména patří mezi největší znečišťovatele světa. K těm ale nepatří jen soukromé firmy, ale i státní podniky. „Na světě jsou tisíce producentů ropy, plynu a uhlí,“ uvedl autor studie Richard Heede. „Ale ti, kteří rozhodují, tedy šéfové či ministři zodpovědní za uhlí a ropu, pokud to tety zúžíme jen na jednu osobu, by se všichni vešli do jednoho či dvou Geryhoundů,“ řekl s odkazem na populární americké autobusy.

Polovina z emisí vyprodukovaných od počátku průmyslové revoluce se navíc do atmosféry uvolnila během posledních 25 let, tedy dávno poté, co vědci potvrdili, že spalování uhlí a ropy může vyvolat nebezpečnou změnu podnebí, dodává studie.

Výzkum, který se objeví v nejbližším vydání sborníku Climatic Change, je podle expertů zatím nejrozsáhlejší studií nezahrnující jen jednotlivé státy, ale i konkrétní firmy.

List 90 firem okupují téměř výhradně těžaři ropy, zemního plynu a uhlí. Sedmička podniků jsou cementárny. Padesátku firem vlastní investoři. Seznam obsahuje také 31 podniků s podílem státu včetně saúdskoarabského Saudi Aramco, ruského Gazpromu a norského Statoilu. Zbylá devítka jsou státem ovládaná odvětví, těžící uhlí v Číně, zemích bývalého Sovětského svazu, v Severní Koreji a Polsku. Firmy sídlící v 43 zemích světa vyrábějí produkty dostupné kdekoli na světě.

Největšími znečišťovateli podle zemí jsou ruské státní podniky, vypouštějící 8,9 procenta všech skleníkových plynů na světě. Těsně za nimi následují čínské státní firmy s 8,6 procenta.

Mezi firmami se soukromými vlastníky je s globálním podílem 3,5 procenta ChevronTexaco, následuje ExxonMobil s 3,2 procenta a BP s 2,5 procenta. Výzkum také ukázal, že dvacítka soukormých firem z vrcholu žebříčku vytvořila skoro 30 procent všech emisí.

James Atkins: Pro boj s emisemi potřebujeme fotbalovou vášeň