Textilka Pegas Nonwovens brzy skončí na varšavské burze

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens
Pegas Nonwovens
Pegas Nonwovens
4
Fotogalerie

Varšavská burza schválila vyřazení akcií znojemské textilky Pegas Nonwovens z obchodování. S akciemi se podle dnešního oznámení burzy bude ve Varšavě naposledy obchodovat v úterý. Textilka nicméně zůstává obchodovatelná na burze v Praze, kterou považuje za stěžejní.

Záměr odejít z varšavské burzy oznámila společnost začátkem roku a předpokládala, že se tak stane během března. Administrativní kroky se však protáhly. Důvodem odchodu je nízký objem obchodů, které neodpovídají nákladům vynaloženým na takzvanou kotaci akcií.

Nad textilkou Pegas Nonwovens se nyní snaží získat kontrolu společnost R2G Rohan, kterou loni založil průmyslník Oldřich Šlemr. Lucemburský fond Wood Textiles Holding, který je největším akcionářem textilky, minulý týden oznámil, že se firmě R2G rozhodl prodat svůj zhruba 30procentní podíl.

Společnost R2G je nyní se zhruba 11procentním podílem druhým největším akcionářem firmy Pegas Nonwovens. V létě předložila nabídku na její akcie v ceně 1010 korun za kus, která celou textilku ohodnotila na 8,9 miliardy korun. Fond Wood Textiles dříve uváděl, že o prodeji podílu neuvažuje.

Pegas Nonwovens vyrábí netkané textilie pro stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Patří k předním evropským výrobcům a získává i další trhy na Blízkém východě a v Africe. Zaměstnává 570 lidí.