Těžař Rio Tinto odepíše v Kanadě a Mosambiku miliardy dolarů

Doly na železnou rudu jako je australský Tom Price drží firmu Rio Tinto nad vodou

Doly na železnou rudu jako je australský Tom Price drží firmu Rio Tinto nad vodou Zdroj: CC BY-ND 2.0: s-ron mckellar

Po nevydařených obchodech s hliníkem a uhlím musí druhá největší těžební společnost světa Rio Tinto odepsat 14 miliard dolarů. Původce obrovské ztráty Tom Albanese oznámil, že po šesti letech opustí vedení firmy. Akcie se prudce propadly.

Albanese v roce 2007 rozhodl o převzetí kanadské hliníkárny Alcan, za níž Rio Tinto dalo 38 miliard dolarů. Firma se tak chtěla na světových trzích zajistit před stoupajícím podílem Číny, jejíž firmy z ní udělal světového lídra ve výrobě hliníku. V létě 2008 se ale cena hliníku propadla o více než polovinu a původně slibná investice se rázem stala ztrátovou. Rio Tinto nyní přiznává, že z původní investice musí odepsat 10 až 11 miliard dolarů.

Podobně špatný odhad předvedl Albanese i v případě mosambického producenta uhlí Riversdale Mining, za nějž v roce 2011 utratil 4,1 miliardy dolarů. Také na výnosnosti této akvizice se negativně podepsal vývoj na burze, výstavba infrastruktury pro důl Benga byla navíc náročnější, než se předpokládalo. Nový majitel zde ztratí tři miliardy dolarů.

Albenese z chyb vyvodil osobní odpovědnost, spolu s ním odchází Doug Ritchie, odpovědný za akvizici Riversdale. Podle předsedy představenstva Jana du Plessise je výše ztráty „neakceptovatelná“. „Jsme hluboce zklamáni tím, že musíme přikročit k dalším rozsáhlým odpisům v naší hliníkové divizi, třebaže se jedná o odvětví celosvětově zažívající nepříznivé změny,“ řekl.

Akcie Rio Tinto v posledních pěti letech :Akcie Rio Tinto v posledních pěti letechAkcie Rio Tinto v posledních pěti letech

Albanese ve vedení Rio Tinto vystřídá dosavadní šéf divize pro železnou rudu Sam Walsh, která pod jeho vedením v roce 2011 vytvořila 78 procent příjmů celé společnosti. „Změna managementu je docela zajímavá kvůli věku Sama Walshe,“ řekl agentuře Bloomberg analytik Paul Phillips. „Předpokládám, že bude přechodným ředitelem po několik let, než ve firmě vyroste někdo jiný,“ dodal. Walshovi je 63 let.

Akcie Rio Tinto na londýnské burze se dnes po zveřejnění zprávy propadly o pět procent, což je nejprudší pokles od 15. srpna. Ztrátu ale během dne vyrovnaly a nyní se obchodují okolo 3435 pencí za akcii, což je ve srovnání se středou propad jen asi o 0,7 procenta.