Těžba Gazpromu letos klesla už o 11 procent, míří na historické dno

Gazprom

Gazprom Zdroj: Gazprom

Těžba ruského plynárenského gigantu Gazprom klesla za leden až srpen o 10,9 procenta na 258,8 miliardy metrů krychlových. Uvedlo to ministerstvo hospodářství, které současně dodalo, že další domácí producenti ve stejné době těžbu zvýšili.

Podle odhadů ministerstva má těžba Gazpromu za celý letošní rok druhým rokem za sebou klesnout na nové historické minimum. Celkem má Gazprom vytěžit 414 miliard metrů krychlových, o 6,8 procenta méně než loni.

Gazprom se potýká s propadem dodávek na některé důležité trhy. Výrazně klesl vývoz na Ukrajinu, která byla ještě předloni druhým největším trhem Gazpromu po Německu. Na počátku letošního roku pak firma přišla o pozici největšího dodavatele v západní Evropě na úkor Norska.

Ruský podnik disponuje největšími zásobami plynu na světě. Podle svých internetových stránek se na globálních rezervách plynu podílí 18 procenty a na celosvětové těžbě plynu 14 procenty. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky a pokrývá kolem 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii. Je také důležitou firmou pro ruskou ekonomiku. Na celkovém hrubém domácím produktu Ruska má podíl zhruba osm procent.

Akcie Gazpromu:

Gazprom byl vytvořen v roce 1989 z tehdejšího sovětského ministerstva plynu. Od roku 2006 má exkluzivní práva na vývoz zemního plynu. Předloni však parlament rozhodl o zrušení monopolu firmy na vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG), což podle analytiků byla pro firmu další rána. Gazpromu nadále zůstává monopol na vývoz zemního plynu potrubím. V současnosti Gazprom vyváží tímto způsobem plyn jen do Evropy, plánuje však plynovod do Číny.