Těžba v dole Rožná letos skončí, o práci přijde až 300 lidí

Uranový důl Rožná

Uranový důl Rožná Zdroj: Blazek Tomas

Kvůli zavření uranového dolu Rožná by z nynějších 815 zaměstnanců těžebního závodu mělo být propuštěno 200 až 300 lidí. Podobný počet nových pracovních míst ale slíbili vytvořit dva noví investoři v průmyslové zóně Bystřice nad Pernštejnem, na jejíž dobudování město dostane státní dotaci. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při jednání se zástupci podniku a okolních obcí v areálu dolu.

Rožná je posledním fungujícím uranovým dolem nejen v Česku, ale i ve střední Evropě, v provozu je skoro 60 let. Letošek bude posledním rokem s aktivní těžbou.

„Ta pracovní místa, která ubudou přímo tady v Diamu, tak budou několik kilometrů odsud nahrazena v průmyslové zóně v Bystřici,“ uvedl Sobotka. Podle něj se díky spolupráci mezi vládou, státním podnikem Diamo spravujícím důl a samosprávami podařilo připravit projekt, který by měl výrazně snížit sociální dopady ukončení těžby.

Dřívější penze

Na dobudování infrastruktury v bystřické průmyslové zóně stát letos poskytne 17 milionů korun. Podle údajů tamní radnice se tam osm z 12 hektarů volných pozemků chystá obsadit výrobce autodílů Cooper Standard Automotive působící ve Žďáru nad Sázavou a zbylou plochu mají zamluvenou místní firmy.

Na tiskové konferenci v Jihlavě Sobotka také uvedl, že desítkám horníků z Rožné mohou pomoci předčasné odchody do důchodu. Podle nové zákonné úpravy budou moci havíři z hlubinných dolů odejít do penze o sedm let dříve než ostatní pracovníci.

Zbývajících zhruba 500 pracovníků si těžební závod nechá i v dalších letech, větší část z nich bude pracovat na zahlazování hornické činnosti, včetně úprav umožňujících zatopení spodních pater dolu, rekultivace odkališť a bourání budov. Uvedl to ředitel Diama Tomáš Rychtařík. Asi stovka lidí by se měla starat o provoz nového podzemního výzkumného pracoviště Bukov, kde se budou dělat vědecké experimenty spojené s chystanou stavbou trvalého úložiště vyhořelého jaderného paliva v ČR.

Alternativní využití se nenašlo

Běžná těžba v uranovém dole potrvá do konce letošního roku a příští rok už bude důl uzavírán. „Bude zavírán přibližně devět měsíců. Součástí toho bude řada technických opatření, včetně ekologického dotěžení zbytku (uranové rudy), který bude rozfárán,“ řekl Rychtařík. Plány na ražbu velkých energetických zásobníků v hlubinách dolu ale nevyšly.

Zcela padla zvažovaná možnost vybudování zásobníku na stlačený vzduch, který by fungoval na podobném principu jako vodní přečerpávací elektrárny. „Bohužel, vyšlo z toho, že v současných podmínkách by to bylo příliš drahé,“ uvedl Rychtařík. Nepodařilo se zatím sehnat ani jiného investora pro rozpracovaný projekt stavby velkého podzemního zásobníku na zemní plyn. Původní investor, firma GSCeP, přestala Diamu platit faktury.