Topolánek potvrdil kandidaturu na šéfa Teplárenského sdružení

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: CTK

Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) bude kandidovat na předsedu výkonné rady Teplárenského sdružení. Potvrdil to v rozhovoru pro dnešní Právo. Své záměry v této oblasti představí 5. září výkonné radě sdružení, která rozhodne o jeho případném jmenování do funkce. V ní by mohl nahradit bývalého ředitele Teplárny Brno Alexeje Nováčka, který nedávno místo předsedy sdružení opustil. O Topolánkově možné kandidatuře na tento post informoval už ve středu server Česká pozice.

„Obdržel jsem nabídku, bavíme se o tom nějakou dobu. Nyní už asi uzrál čas, aby toto rozhodnutí padlo,“ řekl listu Topolánek. Dodal, že i nadále chce působit ve funkci generálního ředitele společnosti VAE Controls Group, kterou v minulosti pomáhal založit.

Topolánek také vysvětlil svůj pohled energetickou politiku Česka. Současný energetický mix založený na výrobě elektřiny a tepla z uhlí a z jaderných zdrojů je podle něj pro tuzemsko nejvhodnější.

„Nicméně tato pozice se začíná měnit rozsáhlou výstavbou ekonomicky naprosto nezajímavých obnovitelných zdrojů, zpochybňováním výroby z jádra a destrukcí centrálního zásobování teplem. Dostáváme se do situace závislosti, zranitelnosti a neschopnosti garantovat lidem přijatelnou cenu elektřiny a tepla,“ řekl Právu Topolánek.

Teplárenské sdružení teď řídí místopředsedové Tomáš Drápela z Plzeňské teplárenské a Jaroslav Kužel, vedoucí odboru rozvoje teplárenství ve společnosti ČEZ. Kromě společnosti ČEZ a Plzeňské teplárenské mají hlavní slovo v Teplárenském sdružení také Energetický průmyslový holding (EPH), Dalkia, Teplárny Brno, Pražská teplárenská a MVV Energie.

Teplárenské sdružení funguje od roku 1991 a sdružuje všechny významné firmy tuzemského teplárenství. Volba nového šéfa Teplárenského sdružení se má konat 5. září.

Topolánek se dříve ucházel také o kandidaturu na generálního ředitele Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Kandidaturu však stáhl a odůvodnil to tím, že se EU nedohodla na jednom kandidátovi.

Do jara 2009 byl Topolánek předsedou koaliční vlády, pak sněmovna na návrh opozice vyslovila jeho vládě nedůvěru. Do loňského roku byl předsedou ODS.