Továrnu pro Jaguar na Slovensku postaví Strabag

Automobilka Jaguar Land Rover zatím uvedla, že bude na Slovensku vyrábět nový celohliníkový model. Produkce továrny má být 150 tisíc aut ročně.

Automobilka Jaguar Land Rover zatím uvedla, že bude na Slovensku vyrábět nový celohliníkový model. Produkce továrny má být 150 tisíc aut ročně. Zdroj: Profimedia.cz

Stavební práce v průmyslovém parku Nitra, kde bude stát automobilka Jaguar Land Rover, musejí začít ještě letos. Cena zakázky, kterou získala společnost Strabag, představuje 3,3 miliardy korun, což je o 324 milionů méně, než se očekávalo. O zakázku se v neveřejné soutěži ucházeli čtyři zájemci.

Jaguar celkem do své slovenské továrny investuje zhruba 37 miliard korun. První automobily by z ní měly vyjet v roce 2018.
Automobilka zatím nechce zveřejnit, jaké modely bude na Slovensku vyrábět. Jen uvedla, že půjde o nový celohliníkový model. Podle serveru Autoblog.com datum výroby prvních vozidel koresponduje s plánováným uvedením radikálně modernizovaného modelu Land Rover Defender.

Původní kapacita závodu, který zaměstná 2800 lidí, bude 150 tisíc vozidel ročně. Slováci si hlavně libují z přírůstku nových pracovních míst. „Na každé vytvořené pracovní místo v automobilovém průmyslu se může vytvořit až další 2,5 pracovního místa v návazných odvětvích,“ uvedl pro agenturu analytik Capital Markets Lukáš Lóci.

Rozhodnutí společnosti JLR postavit výrobní linku na Slovensku přišlo loni jako velké překvapení. Favoritem soutěže, které se zúčastnila i Česká republika, bylo až do konce Polsko.

Jaguar Land Rover se stal již čtvrtou zahraniční automobilkou, která bude na Slovensku montovat své vozy. V Žilině již působí jihokorejská Kia, v Bratislavě německý Volkswagen a v Trnavě konsorcium PSA. Jaguar bude v Nitranském kraji patřit k nejštědřejším zaměstnavatelům. Průměrný měsíční plat v kraji je 865 eur měsíčně. Podle webu platy.sk však pracovníci v britsko-indické automobilce dostanou i přes 1200 eur měsíčně. O 42 procent více, než je krajský průměr. To je lepší nadprůměr, než jaký nabízejí ostatní výrobci aut.