Ultimátum: Gazprom bude čekat na ukrajinské miliardy jen do pátku

plynový kohout, plyn,

plynový kohout, plyn, Zdroj: Will Merydith, Flickr, CC BY 2.0

Ruský plynárenský monopol Gazprom bude čekat nanejvýš do pátku na dvě miliardy dolarů, jejíž úhradu při pondělní schůzce v Berlíně Ukrajina slíbila zvážit. Ruské agentuře Interfax to dnes řekl šéf Gazpromu Alexej Miller. Ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz ale dnes uvedla, že při pondělních rozhovorech o ukrajinském dluhu za ruský plyn žádného pokroku dosaženo nebylo.

O ruské plynu pro Ukrajinu v Berlíně jednal eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger se zástupci Ukrajiny a Ruska. Po jednání oznámil, že Ukrajina by měla do čtvrtka zaplatit dvě miliardy dolarů (40 miliard korun) z dluhu za dodávky plynu. Rusko tvrdí, že mu Ukrajina za odběr plynu dluží zhruba 3,5 miliardy dolarů (70 miliard Kč).

Podle Millera se v Berlíně ukrajinská delegace zavázala, že návrh dvoumiliardové splátky předloží k posouzení kyjevské vládě. O jejím stanovisku zatím nejsou žádné informace. „Čekáme do pátku včetně. Dvě miliardy dolarů - to by bylo alespoň něco,“ řekl Miller.

Pokud peníze na ruském účtu nebudou, bude podle něj Gazprom od června žádat platby předem. Za červen by tedy Kyjev měl Gazpromu zaplatit do příštího úterý. „Když Ukrajina červnový odběr předem nezaplatí, pak od 3. června 10:00 bude Gazprom dodávat Ukrajině jen takové množství, které si předem zaplatí,“ zdůraznil Miller.

Podle Naftogazu při jednání v Berlíně zachovalo Rusko „nekonstruktivní“ přístupu a požadovalo, aby Kyjev zaplatil všechny pohledávky, včetně těch, jež Naftogaz považuje za sporné. Ukrajinská firma rovněž uvedla, že je připravena zaplatit pohledávky v případě, že bude dosaženo „civilizovaného kompromisu“ pro zajištění dodávek plynu na Ukrajinu.

Ukrajinci odmítají platit vyšší cenu 485 dolarů za tisíc krychlových metrů, kterou od nastolení prozápadního režimu v Kyjevě požadují Rusové, a trvají na předchozí zvýhodněné ceně 268 dolarů.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes navíc prohlásil, že Rusko dluží Ukrajině 2,2 miliardy krychlových metrů plynu v hodnotě kolem miliardy dolarů, které prý ukradlo při anexi poloostrova Krym. Premiér již dříve pohrozil, že se bude s Ruskem kvůli údajné krádeži plynu, nalezišť i celých těžařských podniků soudit.

Kyjev dnes varoval, že ruská neústupnost může vést k mezinárodní arbitráži. Jaceňuk upozornil Moskvu, že pokud do čtvrtka nebude plynový spor vyřešen, „setká se Ukrajina s Gazpromem u stockholmské arbitráže“. Řešení sporu spatřuje Kyjev ve snížení ruské ceny.