Unipetrol už kvůli loňskému požáru přišel o 7,4 miliardy

Požár v areálu chemičky Unipetrol

Požár v areálu chemičky Unipetrol Zdroj: ctk

Ušlý zisk petrochemického holdingu Unipetrol způsobený srpnovým požárem etylénové jednotky v Záluží u Litvínova dosud činí 7,4 miliardy korun. V lednu Unipetrol oznámil, že celkový ušlý zisk za rok 2015 způsobený havárií činil 4,5 miliardy korun. Dnes pak společnost oznámila, že za první tři měsíce letošního roku byl ušlý zisk 2,9 miliardy korun.

„Část ztráty způsobená přerušením výroby je částka, která je uplatnitelná a dá se odečíst,“ uvedl finanční ředitel společnosti Miroslaw Kastelik. Z aktuální částky 7,4 miliardy by mohla podle odhadů Unipetrolu pojišťovna pokrýt zhruba 5,3 miliardy korun.

Celkové krytí od pojišťovny za celou dobu odstávky pak společnost odhaduje v řádu několika set milionů dolarů. „Záleží na tom, kdy se na opravované jednotce dostaneme do běžného provozu,“ dodal Kastelik. U jaké pojišťovny je Unipetrol pojištěn, sdělit nechtěl.

Generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski uvedl, že firma v tuto chvíli předpokládá dokončení všech oprav na jednotce v červenci a postupné obnovení produkce až na úroveň 80 procent během srpna. Plně v provozu by pak měla být do konce října.

Další měsíční odstávka

V polovině letošního března pak Unipetrol kvůli plánované odstávce odstavil v Záluží na více než měsíc celý výrobní závod. Mimo provoz jsou tak všechny technologie společností Unipetrol RPA a Česká rafinérská. Firma přiznala, že při této odstávce došlo k určitým problémům.

„Inženýrské práce byly dokončeny na všech jednotkách kromě jednotky vakuové destilace, kde při dokončování údržbových prací došlo k požáru. Kvůli této události bude zatím obnoven provoz pouze na části rafinérie,“ uvedl Unipetrol. Na dotaz, kdy bude provoz rafinérie obnoven zcela, Świtajewski uvedl, že společnost zatím nemá dostatečné množství informací, aby to mohla sdělit. „Doufáme ale, že se podaří provoz rafinérie zcela obnovit v nejkratším možném termínu,“ dodal.

Požár a výbuch poškodil etylénovou jednotku v chemickém areálu v Záluží loni 13. srpna. Po několikadenním požáru stála v srpnu celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinérie. Rekonstrukci etylénové jednotky zahájil holding loni v prosinci.

Pojišťovna Allianz na začátku letošního ledna představila studii, ve které tvrdí, že celkové škody, které v souvislosti s požárem v chemičce vznikly dosáhnou 12,4 miliardy Kč. Unipetrol to tehdy odmítl komentovat.