Ústecký kraj kývl na prolomení těžebních limitů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Vedení Ústeckého kraje překvapivě navrhlo ministerstvu průmyslu, aby prolomilo limity těžby uhlí v Podkrušnohoří a Beskydech. Podle dnešního deníku Dnes to je součástí vyjádření k energetické koncepci Česka, které poslali krajští radní ministerstvu. Dokument podepsal náměstek hejtmanky a šéf mostecké ČSSD Pavel Kouda. Vedení jeho strany se přitom v poslední době od prolamování limitů odklonilo a i Severočechům slibovalo, že o těžbě mají rozhodnout v referendu.

Limity jsou v kraji velmi citlivé téma. Vznikly v roce 1991 na konci největšího uhelného rozmachu a mají za úkol ochránit alespoň část krajiny. Brání mimo jiné zboření Horního Jiřetína a těžbě na samém okraji třicetitisícového Litvínova. Obyvatelé obou dotčených měst si v loňských volbách zvolili do čela politiky, kteří s další těžbou ostře nesouhlasí, proti další těžbě stojí i vláda a ekologové. Opačný názor má hlavně mostecká organizace ČSSD, která před volbami slibovala, že z Mostu „zase udělá město horníků“, příliš v nich ale neuspěla.

Socialisté vládnoucí kraji dosud podmiňovali těžbu regionálním referendem, teď ale podle listu obrátili. „Ústecký kraj podporuje scénář, který předpokládá další udržitelné využití tuzemské surovinové základny (…) včetně pokračování těžby hnědého uhlí na lomech ČSA a Bílina,“ stojí v dokumentu zaslaném ministerstvu. „Překročení ekologických limitů těžby hnědého uhlí není předpokládáno před rokem 2014, jinak však není omezováno,“ píše se dál.

Pod dokumentem je podpis náměstka hejtmanky a šéfa mostecké okresní ČSSD Koudy. „Prošlo to radou a já jsem to podepsal. Je to jen připomínkové řízení, my o prolomení rozhodovat nebudeme, to je v rukách vlády,“ řekl s dovětkem, že krajské zastupitelstvo před dvěma měsíci schválilo zásady územního rozvoje kraje, které se zachováním limitů počítají.

K údajnému rozhodnutí rady se další její členové nehlásili. „O ničem takovém jsme nehlasovali,“ řekl Jiří Šulc (ODS). Dokument nechtěl komentovat ani šéf krajské ČSSD Arno Fišera.

Ekology rozhodnutí kraje naštvalo. „Vím o tom, je to ultraprasárna,“ řekl v první reakci ekologický aktivista Jan Rovenský. Tlak na prolomení limitů v minulém týdnu zvýšila i těžařská společnost Czech Coal, jíž omezení vadí nejvíce. Její ředitel Luboš Pavlas o nezbytnosti další těžby přesvědčoval i poslance z hospodářského výboru. Poprvé také veřejně hovořil o tom, že by jeho firma chtěla těžit i pod chemičkou v Záluží. Ta přitom zaměstnává asi 3000 lidí, tedy dvakrát tolik než celý důl, který by ji měl pohltit. Těžba by k Záluží dospěla nejdřív kolem roku 2060.