V teplárenství se rýsuje vlivný post pro Topolánka

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: Eduard Erben, E15

Na začátku září proběhne volba předesedy výkonné rady vlivného Teplárenského sdružení a velkým adeptem na tento post je bývalý premiér Mirek Topolánek. Píše o tom server Česká pozice s odvoláním na zdroje z teplárenského byznysu.

Do poloviny letošního roku výkonnou radu sdružení řídil Alexej Nováček, ale poté co byl na ředitelském postu ve společnosti Teplárny Brno nahrazen Petrem Fajmonem, přišel také o funkci v radě.

Teplárenské sdružení teď řídí místopředsedové Tomáš Drápela z Plzeňské teplárenské a Jaroslav Kužel, vedoucí odboru rozvoje teplárenství ve společnosti ČEZ. Kromě společnosti ČEZ a Plzeňské teplárenské mají hlavní slovo v Teplárenském sdružení také Energetický průmyslový holding (EPH), Dalkia, Teplárny Brno, Pražská teplárenská a MVV Energie.

„Dění ve sdružení už nemohu komentovat,“ řekl Nováček České pozici s tím, že o Topolánkově kandidatuře nechce hovořit. Žádný významnější kandidát se podle serveru dosud neobjevil.

Drápela připustil, že má být Topolánek navržen na předsednický post, ale rozhodně prý nebude kandidátem Plzeňské teplárenské. Podle něj každý ze sedmi subjektů přijde se svým kandidátem a potom se bude dohadovat, kdo Teplárenské sdružení povede další tři roky. To, že v souvislosti s předsednickou pozicí padlo Topolánkovo jméno potvrdil České pozici také šéf EPH Daniel Křetínský. O podpoře Topolánka se má rozhodnout tento týden.