Válcovna Bilstein CEE postaví další tři pece za 2,5 milionu eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Královédvorská válcovna plechů Bilstein CEE se po krizi, kdy bojovala o přežití, nadechuje k expanzi. Na místě žíhací pece z osmdesátých let začala příprava stavební jámy, do níž firma příští rok na jaře umístí tři nové vodíkové žíhací pece. Zároveň si tím vytvoří místo pro dalších pět těchto pecí. Celá investice vyjde podnik, který patří do německé skupiny Bilstein Group, na 2,5 milionu eur.

Čtyři pece už firma pořídila loni. V nich se po rozválcování vstupního plechu obnovuje původní struktura oceli při teplotě sedm set stupňů Celsia. Díky tomu mohl Bilstein začít vyrábět například vysokopevnostní oceli. Oproti produktům ze starých žíhacích pecí mají teď výrobky až třikrát vyšší pevnost.

Z plechů se tak dají vyrábět třeba bezpečnostní díly do aut. „Odezva zákazníků byla taková, že nám už čtyři loňské pece nestačí. Proto přidáváme další tři,“ uvedl šéf Bilstein CEE Peter Uhrík. Plechy slouží i k výrobě plynových bombiček, pilových listů, pantů a závěsů či zapalovacích svíček. Najít je lze i v dámských lodičkách či v jednoa dvoucentových mincích.

Po krizi v roce 2009, kdy se výroba propadla o třetinu a obrat o polovinu, se Bilstein před dvěma roky opět vrátil k zisku. Od té doby investoval 350 milionů korun. Objem výroby se zvedl z dvaceti na padesát tisíc tun oceli. „Krizi jsme přežili díky tomu, že je mateřská firma rodinný podnik a finančně nás podržela. Teď se nám daří a chceme do výroby investovat osmdesát milionů korun ročně. Matka se na investicích podílí jen tím, že nepožaduje vyplácení dividend,“ dodal Uhrík.

Po pecích, které firma spustí příští rok v létě, by měla přijít na řadu nová balicí linka a následně i válcovací trať. V roce 2020 by se v královédvorské válcovně mělo ročně vyrobit osmdesát tisíc tun plechů. I pak bude platit, že osmdesát procent výrobků odeberou firmy z Česka, Slovenska, Polska, Rakouska a z Maďarska.