Vedení Rosněfti kupuje vlastní akcie, sám šéf nakoupil za 60 milionů dolarů

těžba ropy

těžba ropy

Prezident ruské státní těžařské společnosti Rosněfť Igor Sečin investoval do své vlastní firmy. Zvýšil svůj podíl v největším ruském ropném těžaři nákupem akcií za zhruba 60 milionů dolarů (1,2 miliardu korun).

Sečin, který je v čele Rosněfti od roku 2004, první akcie na burze získal už minulý týden. Tehdy investice dosáhla zhruba 6 milionů dolarů. Nákupy jsou patrně reakce na rozhodnutí představenstva, které top manažerům doporučilo investovat roční bonusy do akcií společnosti.

Podobně jako Sečin se zachovala řada dalších lidí z vrcholového vedení Rosněfti, mezi jinými viceprezidentka Larisa Kalanda, finanční ředitel Petr Lazarev, viceprezident pro rafinaci Igor Pavlov, viceprezident pro personální politiku Jurij Kalinin a další.

Část peněz na úvěr

Na to, aby se mohl stát největším akcionářem Rosněfti z řad managementu, si Sečin musel podle prohlášení část prostředků vypůjčit. Podmínky úvěru, jeho splatnost či název banky známy nejsou. Nejedná se však prý o finanční ústav, který by Rosněfť ovládala.

Podle deníku Kommersant nákup akcií Sečin financuje částečně ze svého platu. Jeho roční základní plat činí zhruba 10 milionů dolarů, dalších 10 milionů má na odměnách.

Největší ropný koncern na světě, větší než ExxonMobil

Rosněfť se nedávno díky pohlcení konkurenčního ruského těžaře TNK-BP stala největším veřejně kotovaným ropným koncernem na světě, jak uvedl server Patria.cz. S denní produkcí nad 4,5 mil. barelů překoná i americký gigant ExxonMobil. Rosněfť disponuje necelými čtyři miliardami tun ropy v zásobách, Exxon má v rozvaze 3,4 mld. tun zásob.