Vláda jednání o prolomení limitů odloží, vyslyšela starosty a poslance

Mostecká uhelná společnost

Mostecká uhelná společnost Zdroj: Martin Pinkas, Euro

O těžebních limitech bude jednat až příští vláda. Současná vláda Jiřího Rusnoka se podle starosty Litvínova Milana Šťovíčka již k prolomení limitů uhlí nebude vyjadřovat. Starosta to uvedl po schůzce starostů s předsedou vlády v demisi Rusnokem. Ke stejnému kroku dnes premiéra vyzvala i Poslanecká sněmovna.

Sněmovna doporučila vládě Jiřího Rusnoka, aby nerušila ani neměnila limity na těžbu uhlí v severních Čechách. Nemá ani chystat společnou firmu státu s vlastníky dolů. Výzvu velkou většinou podpořili poslanci ze sněmovních frakcí. Zástupci vlády se k výzvě nevyjádřili, premiér Jiří Rusnok na jednání chyběl.

„Vláda, která nikdy nezískala důvěru, vlastně celou dobu vládne bez důvěry, by neměla rozhodovat o strategických věcech,“ prohlásil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. S návrhem řešení by podle něj měla přijít až nová vláda. Podobně jako podle Kateřiny Konečné (KSČM) by jej měla řešit v rámci energetické a surovinové koncepce státu.

O limitech má rozhodnout referendum

Ať by bylo přijato jakékoli rozhodnutí ohledně těžby uhlí na severu Čech, měli by jej schválit v referendu minimálně obyvatelé Ústeckého kraje, doporučoval stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. František Laudát (TOP 09) chování úřednické vlády bez mandátu pokládá „za naprostou nehoráznost“.

Stát by měl podle něj svým obyvatelům garantovat jistotu domova a jistotu majetku, například obyvatelům Jiřetína ale přístup Rusnokovy vlády tuto jistotu bere. „Snad nejsme v éře vytváření státních či polostátních podniků,“ dodal.

Výzvu přijala sněmovna na návrh svého výboru pro životní prostředí 148 hlasy ze 168 přítomných poslanců, přičemž proti byl pouze sociální demokrat Jiří Běhounek. Zbývající jednotlivci ze všech frakcí se hlasování zdrželi. K výzvě sněmovny připojilo komentář i Hnutí Duha. „Stát by měl raději pomáhat rodinám se zateplováním domů, přivádět do Ústeckého kraje nová průmyslová odvětví, a snižovat tak naši závislost na uhelných dolech,“ uvedl Martin Mikeska.

Sobotka i Zeman: Rozhodnutí je na nové vládě

Sněmovna se přiklonila k doporučení pravděpodobného budoucího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) či prezidenta Miloše Zemana. I podle něj by strategické rozhodnutí o prolomení těžebních limitů měla učinit až nová vláda s politickým mandátem.

Rusnokův tým, který prezident sestavil, by ale podle něj mohl svým nástupcům připravit podklady. Premiér ve středu uvedl, že se zařídí podle doporučení hlavy státu. Vláda v demisi zatím o prolomení limitů těžby hnědého uhlí nejednala.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovila svým usnesením vláda v roce 1991. Zaručují městům a obcím, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by postihlo především Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA, hrana těžební jámy by se dostala také jen pár set metrů od okraje Litvínova. Právě se starosty dotčených obcí má dnes premiér jednat.