Vláda nezvýší podporu obnovitelných zdrojů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Na podporu úspor energií a využití obnovitelných zdrojů energie by příští rok mělo jít 30 milionů korun, a to v rámci programu Efekt ministerstva průmyslu a obchodu. Výše podpory tak zůstane stejná jako v letošním roce, schválila vláda.

Program slouží k podpoře projektů menšího rozsahu. V jeho rámci mohou například obce žádat po státu podporu malých investic při snižování energetické náročnosti budov nebo veřejného osvětlení. Z programu lze také financovat vzdělávací akce v oblasti energetiky pro veřejnost. Podporované je bezplatné poradenství, vydávání publikací či pořádání seminářů.

Efekt existuje od roku 1998
Program Efekt byl založen v roce 1998, to je ještě před vstupem Česka do EU. Slouží jako doplněk pro operační programy a národní programy, jako je Nová zelená úsporám.
Podle ministerstva je jeho výhodou nižší administrativní náročnost pro žadatele v porovnání s operačními programy. Specialitou programu je, že dotace je možné čerpat dopředu, a nikoli až po ukončení akce, jako tomu je u většiny ostatních programů.

Materiál počítá s tím, že projekty bude možné přihlásit do 28. února 2015. Výjimkou jsou žádosti o dotaci na Energetická konzultační a informační střediska, které je potřeba připravit ještě do konce letošního roku. Potřebné formuláře a návody k podání projektů jsou dostupné na portálu www.mpo-efekt.cz.