Volkswagen očekává další dobrý rok, zisk zůstane minimálně stejný

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: profimedia.cz

Moderní továrna koncernu Volkswagen
Moderní továrna koncernu Volkswagen
Moderní továrna koncernu Volkswagen
Moderní továrna koncernu Volkswagen
Moderní továrna koncernu Volkswagen
5
Fotogalerie
Provozní zisk německé automobilky Volkswagen by měl v letošním roce odpovídat loňskému zisku, který činil 11,3 miliardy eur (278,6 miliardy korun), příští rok však tuto hranici překoná a dále poroste. Letos růst zisku zbrzdí investice do technologické modernizace, které mají firmě přinést v dalších letech výrazné úspory.

Prodej aut i příjmy mají letos i příští rok dále růst na nové rekordy. Uvedl to dnes generální ředitel skupiny Volkswagen, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, Martin Winterkorn. Automobilka současně potvrdila rekordní výsledky hospodaření za loňský rok zveřejněné koncem února.

„Jsme stále na nejlepší cestě stát se jedničkou v automobilovém průmyslu,“ prohlásil Winterkorn a zopakoval, že cílem Volkswagenu je stát se do roku 2018 největší a nejziskovější automobilkou na světě. Volkswagen je největším výrobcem aut v Evropě.

V letošním roce automobilka zahájila snahy rozšířit v rámci celé skupiny používání některých stejných součástek pro výrobu malých a středně velkých vozů. Tyto kroky mají firmě přinést v delším období výrazné úspory. Automobilka odhaduje, že sdílení součástek v rámci značek, včetně luxusní divize Audi a české Škody, sníží provozní náklady o pětinu a čas na montáž o 30 procent.

Volkswagen čeká zlepšení hospodaření navzdory letošnímu předpokládanému zpomalení v západní Evropě, kde si i nadále plánuje udržet pozici jedničky. Nejvyšší růst Volkswagen čeká v Asii, Jižní Americe, USA a Rusku.

Prodej aut má letos překonat loňských rekord 8,3 milionu vozů a vyšší bude i v roce 2013. V příštích dvou letech porostou i příjmy, které se loni zvýšily o čtvrtinu na 159,3 miliardy eur.

Automobilka uvedla, že díky silným výsledkům hospodaření navrhne správní a dozorčí rada zvýšení dividendy. U běžných akcií má dividenda stoupnout na tři eura z 2,20 eura a u prioritních akcií na 3,06 z 2,26 eura.

Mluvčí automobilky v neděli potvrdila, že Ursula Piëchová by se měla od valné hromady, která se uskuteční příští měsíc, stát členkou dozorčí rady Volkswagenu. Má nahradit ředitele cestovní společnosti TUI Michaela Frenzela. Piëchová je manželkou předsedy dozorčí rady Volkswagenu Ferdinanda Piëcha, který bude na valné hromadě usilovat o znovuzvolení do funkce.

Volkswagen plánuje do roku 2018 zvýšit prodej na více než deset milionů vozů a stát se největší automobilkou na světě. Kromě Škody a hlavní značky VW patří koncernu rovněž značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Seat.

Firma v lednu potvrdila, že nadále usiluje o spojení s německým výrobcem sportovních vozů Porsche. Fúze se měla původně uskutečnit již v loňském roce. Volkswagen však v září ohlásil její odklad kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche.