Volvo otevře další čínské továrny, prodeje v zemi chce zečtyřnásobit

Volvo

Volvo Zdroj: Volvo

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Car, jehož už tři roky vlastní čínská automobilka Geely, získal v Číně povolení k zahájení výroby ve svých dvou tamních továrnách. Volvu to umožní výrazně posílit na čínském trhu, kde plánuje více než zečtyřnásobit prodeje.

Zatímco loni Volvo v Číně prodalo 42 tisíc aut, do roku 2018 chce tento počet navýšit na zhruba 200 tisíc aut ročně.

Automobilka v červnu dostala svolení vyrábět vozy ve městě Čcheng-tu, dlouho ale čekala na povolení pro další továrny ve městech Ta-čching a Čang-ťia-kchou. Zatímco továrna v průmyslovém centru Čcheng-tu se rozběhne ještě letos, montovna v Ta-čching si počká na začátek příštího roku. Motorárna v posledně jmenovaném městě spustí provoz v příštích měsících a bude zásobovat obě zbývající továrny.

Volvo doufá, že silný nárůst prodeje na největším automobilovém trhu světa mu pomůže dosáhnout ambiciózních cílů odbytu, jejichž pomocí si chce zajistit budoucnost v ostré konkurenci na globálním trhu. Automobilka si dala za cíl dosáhnout do roku 2020 ročního odbytu 800 tisíc aut, zatím ale vykazuje pouze nepatrný pokrok. Loni se prodej vozů Volvo snížil o šest procent na zhruba 422 tisíc.