Výrobce autodílů nabídne v Prostějově 70 míst, postaví lisovnu a lakovnu

Výroba autodílů, koncern Faurecia, ilustrační foto

Výroba autodílů, koncern Faurecia, ilustrační foto Zdroj: CTK

Sedm desítek pracovních míst vznikne v nové lisovně a lakovně, kterou v areálu svého závodu na výrobu plastových automobilových součástek v Prostějově hodlá postavit společnost Maier CZ. Chystanou investici vedení firmy zdůvodnilo novými zakázkami od předních světových automobilek. ČTK dnes informaci získala z databáze posuzování vlivu staveb na životní prostředí EIA.

V nové lisovně a lakovně chce firma Maier CZ, která patří do španělského koncernu Maier Group, ročně vyrábět zhruba půl milionů plastových dílů pro automobilové značky Audi, Mercedes, BMW a Škoda. Pokud společnost získá všechna potřebná povolení, tak nový provoz plánuje postavit v roce 2018.

„Důvodem pro zvýšení kapacity lisovny a povrchových úprav je vytvoření dostatečné rezervy, která umožní pružněji reagovat na rostoucí požadavky automobilového průmyslu a zajistí rychlejší přechod na případné nové zakázky,“ stojí v oznámení společnosti Maier CZ, která nyní v Prostějově zaměstnává zhruba 120 lidí. Prostějov dlouhodobě vykazuje nízkou nezaměstnanost. Podíl nezaměstnaných tam v březnu činil pět procent, zatímco v celém Olomouckém kraji byl 6,8 procenta.

Umístění prostějovské továrny firmy Maier

Hodnota plánované investice do nové lisovny a lakovny zatím nebyla zveřejněna. Španělská skupina Maier Group, která produkuje automobilové poklice a plastové součástky pro interiéry automobilů, do prostějovského závodu dosud investovala zhruba šest milionů eur (163 milionů korun).

Prostějovská továrna Maier CZ byla otevřena v roce 2006. Závody Maier Group do té doby sídlily ve Španělsku a v Británii. Maier Group se rozhodla investovat do výrobního závodu ve střední Evropě kvůli svým zákazníkům z řad velkých automobilek.

V prostějovské průmyslové zóně se už usídlila více než desítka firem. Své závody ve městě postavily například japonská společnost Toray, německá firma Buderus a společnost HOPI, která v zóně vybudovala nový logistický areál. Investoři dohromady zaměstnali přibližně dva tisíce lidí.