Výrobci izolací sázejí na renovace

izolace, ilustrační foto,

izolace, ilustrační foto,

Firmy zabývající se zateplováním budov a dalšími druhy energetických úspor hledí do letošního roku s mírným optimismem. V dotačním programu Nová zelená úsporám loni zbylo nevyčerpaných půl miliardy korun, které Státní fond životního prostředí (SFŽP) převede do letošní výzvy. „Pro letošek očekáváme vyšší zájem než v loňském roce,“ uvádí Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy.

SFŽP chce letos z programu nově podpořit také renovace bytových domů. „Předpokládáme, že výzvu pro rodinné domy vyhlásíme v dubnu, pro bytové domy do konce první poloviny roku,“ říká mluvčí fondu Lenka Brandtová. Horší je očekávání přínosu dalších dotačních programů. Letos budou dobíhat ještě projekty z minulého programového období. Výzvy z nových operačních programů budou až na konci roku. SFŽP například počítá s tím, že příjem žádostí o dotace na zateplení a renovace veřejných budov celkem za pět miliard korun spustí v posledních třech měsících roku 2015.

„V operačních programech je hlavním problémem roztříštěnost mezi rezorty. Energetická efektivita budov je obsažena ve čtyřech operačních programech. Je ale vidět vůle podmínky sladit, aby se předešlo opětovným problémům s čerpáním evropských peněz,“ říká Ondřej Šrámek z Knauf Insulation, výrobce zateplovacích systémů.

V dotačním programu Nová zelená úsporám loni zbylo nevyčerpaných půl miliardy korun, které Státní fond životního prostředí převede do letošní výzvy

Výrobci izolací sázejí především na renovace starších veřejných budov a rodinných domů. „Vliv dotací by mohl být pozitivnější než loni, což by mohlo podpořit použití izolací s větší tloušťkou a zvýšit aplikaci výkonnějších izolantů,“ domnívá se Jiří Kudlička ze společnosti Bachl. Podle něj je vidět rostoucí zájem státu, aby příslušné dotační programy byly nastaveny smysluplně a byly dlouhodobě stabilní.

Optimismus panuje také mezi výrobci úsporných technologií. Například Schneider Electric očekává růst obratu v jednotkách procent, přičemž energetické úspory a s nimi spojené programy by měly být tahounem růstu. Firma také rozšiřuje oddělení, která se zabývají energetickou účinností. „V roce 2015 očekáváme zvýšení výroby, a to především vzhledem k růstu exportu do zemí Evropské unie. Zvýšit by se mohla také zaměstnanost, i když v menší míře. To je limitováno vzrůstající produktivitou a automatizací výroby,“ dodává Petr Morávek za výrobce vzduchotechniky a nízkoenergetických a pasivních domů Atrea.