Výrobci šicích strojů Minerva Boskovice klesl obrat, přesto jede nad plán

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Výrobci šicích strojů Minerva Boskovice letos v prvním pololetí klesl obrat o deset procent na 414 milionů korun. Je to ale o 17 procent více, než firma plánovala. Informoval o tom generální ředitel společnosti František Hrda. Jak upřesnil, důvodem poklesu je vysoká srovnávací hladina. Loňský obrat firmy byl totiž nejvyšší za posledních deset let.

„Společnost vykazuje měsíčně ziskové hospodaření a efektivní hospodaření nám umožní zvýšit investice s porovnáním s loňským rokem o zhruba deset procent,“ uvedl Hrda. Podle něj firma letos ale nezískala žádnou mimořádnou větší zakázku.

Loni vydělala po zdanění 32,8 milionu korun. V zisku byla poslední tři roky. Minerva loni zvýšila kromě zisku i výnosy o zhruba 20 milionů na 888 milionů korun. Výnosy firmy byly nejvyšší od začátku hospodářské krize.

Podnik Minerva vznikl v roce 1871 ve Vídni. Později se přesunul do Opavy a od roku 1938 sídlí v Boskovicích. Většinový, téměř 90procentní podíl ve společnosti drží německý Dürkopp Adler Aktiengesellschaft.

Mateřská společnost boskovické Minervě pomohla na počátku roku 2010 navýšením základního kapitálu o 100 milionů korun. Podle Hrdy tím mateřská firma vložila peníze do modernizace boskovického závodu.

Propad do ztráty

Darina Hubáčková: Chceme rozjasnit české ulice