Vývoz plynu od Gazpromu stoupl hlavně v západní Evropě

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom zvýšil loni v Evropě vývoz nejvíce do Itálie, Británie a Srbska a prudce rostl i jeho export do Německa, Švýcarska a na Slovensko. Vývoz na český trh zůstal téměř beze změny.

Vývoz Gazpromu přes Gazprom Export do České republiky v loňském roce stoupl o 0,6 procenta na 7,3 miliardy kubíků. Na Slovensko dodala společnost 5,4 miliardy kubíků, což bylo o 29,4 procenta více než předloni.

Největším evropským trhem Gazpromu zůstává Německo, které od něj loni dostalo 40,2 miliardy krychlových metrů, o 21,2 procenta více než o rok dříve. Následuje Turecko s odběrem 26,6 miliardy kubíků a Itálie, kam loni Gazprom zvýšil export o 68 procent na 25,3 miliardy metrů krychlových.

Do Británie vývoz ruského plynu vzrostl o 53,7 procenta na 12,5 miliardy kubíků. Vývoz do celé západní Evropy posílil o 20,1 procenta.

Dodávky zemního plynu Gazpromu prostřednictvím společnosti Gazprom Export (v miliardách krychlových metrů): Tabulka GazpromTabulka Gazprom | Gazprom Zdroj Gazprom

Export plynu z Ruska do střední a východní Evropy loni stoupl o 4,4 procenta na 34,4 miliardy krychlových metrů. Vývoz do Srbska se zvýšil o 56,8 procenta, Do Polska, které je v regionu největším odběratelem ruského plynu, ale mírně klesl na 9,8 miliardy kubíků. Prudký pokles vývozu zaznamenal Gazprom do Rumunska, Bosny a Hercegoviny a do Makedonie, tam ale vyváží jen minimální objemy.

Ruský monopolní vývozce loni přebral část trhu Norsku a dalším dodavatelům. Průměrná cena ruského plynu v Evropě zůstala loni mírně nad 380 dolary za 1000 kubíků.

Gazprom také potvrdil údaje z konce minulého měsíce, podle nichž celkově firma zvýšila vývoz do Evropy o 16 procent na 161,5 miliardy krychlových metrů. „Naše produkční kapacity nyní dosahují 617 miliard krychlových metrů plynu a poměr doplňování zásob (replenishment ratio) je 1,328,“ uvedl generální ředitel Gazpromu Alexej Miller. Dodal, že Gazprom plně uspokojil rostoucí poptávku po ruském plynu v Evropě.