Vývoz ruského plynu do EU a Turecka klesl o čtvrtinu

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Export ruského zemního plynu do Evropské unie a Turecka klesl v listopadu proti situaci před rokem o čtvrtinu na 10,5 miliardy krychlových metrů. Agentuře Reutes to dnes sdělil nejmenovaný zdroj z odvětví. Mluvčí ruského vývozního monopolu Gazprom se ke zprávě odmítl vyjádřit.

EU a Turecko jsou klíčovými trhy pro ruský export, který odtud získává 80 procent příjmů. Od začátku roku do listopadu dosáhl vývoz plynu 145 miliard krychlových metrů oproti 135 miliardám ve stejném období před rokem. Gazprom ale na obou klíčových trzích čelí obtížím, na což podle Reuters poukazují i údaje nejmenovaného zdroje.

Gazprom uvedl, že letos má v plánu dopravit na oba tyto trhy až 157 miliard kubíků plynu. Podle zdroje se ale jako realističtější cíl nyní jeví 150 miliard. Bylo by to o zhruba 12 miliard méně než za celý loňský rok. Poptávka po plynu v Evropě klesá. Letos se zatím meziročně snížila o sedm procent.

Rusko zajišťuje zhruba třetinu spotřeby plynu v Evropské unii. Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí řekl, že Moskva upustila od plánů vybudovat plynovod South Stream přes Černé moře do Bulharska a zvažuje místo toho alternativní potrubí do Turecka. Turecký ministr energetiky Taner Yildiz dnes prohlásil, že Ankara ruský návrh zváží.