Zaměstnanci Foxconnu v Číně hrozí hromadnou sebevraždou kvůli odstupnému

Foxconn

Foxconn Zdroj: asianews.it

Asi tři stovky zaměstnanců továrny firmy Foxconn v Číně, která vyrábí herní konzoli firmy Microsoft Xbox 360, hrozí hromadnou sebevraždou, pokud jim firma nevyplatí slíbené odstupné. Zaměstnanci továrny Foxconnu v čínském městě Wu-chan tvrdí, že firma jim dluží peníze. Pokud je nedostanou, chtějí skočit ze střechy.

Spor začal žádostí zaměstnanců o zvýšení mezd. Vedení firmy však na tento požadavek odpovědělo ultimátem, že buď se vrátí zpět do práce, nebo mohou odejít a firma jim vyplatí odstupné za každý odpracovaný rok. Mnoho zaměstnanců se rozhodlo po nabídnutém odstupném odejít, ale Foxconn dohodu nesplnil a bývalým zaměstnancům nedal nic.

Mluvčí Microsoftu uvedl, že firma je situací znepokojena a zabývá se jí. „Microsoft bere pracovní podmínky v závodech, které vyrábějí jeho výrobky, velmi vážně a v současnosti problém prošetřujeme,“ řekl mluvčí.

Foxconn je největším smluvním výrobcem elektroniky na světě. Mezi jeho klienty patří Apple, Dell, Nintendo, Hewlett-Packard či Nokia. Firma měla problémy se sebevraždami zaměstnanců již v roce 2010, kdy si vzalo život několik zaměstnanců závodu na výrobu součástek pro firmu Apple. Některé závody Foxconnu pak začaly požadovat po zaměstnancích podpis dohody, ve které se zavazovali, že si nesáhnou na život. Firma se v minulosti také hájila, že sebevraždy v jeho továrnách jsou nižší než v jiných čínských podnicích.

V České republice působí společnost Foxconn CZ, která se věnuje převážně výrobě počítačových komponentů. Výrobní závody má v Kutné Hoře a Pardubicích. Firma je druhým největším průmyslovým výrobcem v Česku.