Zaměstnanci kladenské Poldi protestovali kvůli zpožďování platů

Poldi

Poldi Zdroj: ctk

V Kladně se konala hodinová výstražná stávka odborářů z ocelárenského podniku Poldi. Sešly se na ní zhruba dvě stovky lidí a protestovaly proti opakovanému pozdnímu vyplácení mezd. "Je nepřípustné, aby zaměstnavatel dělal svým zaměstnancům to, co se děje v této společnosti," řekl protestujícím předseda Základní organizace Hutě Poldi Richard Mosr. Ve stávkové pohotovosti jsou odboráři od června, problémy s pozdním posíláním výplat trvají podle Mosra s přestávkami dva roky.

Podnik má zhruba 400 zaměstnanců, z toho více než tři čtvrtiny podepsaly se stávkou souhlas, který je potřebný k jejímu legálnímu konání. Podepsat ho odmítlo asi 15 lidí. „Chceme upozornit na to, že je něco v této firmě špatně. Vedení pořád slibuje nápravu, ale náprava není žádná,“ uvedl Mosr, který dnes novinářům řekl, že by další možnou formou protestu, pokud se situace nezlepší, mohla být osmihodinová celodenní stávka. „Ale vždy je to rozhodnutí odborářského výboru,“ dodal Mosr.

Personální ředitel Poldi Antonín Čimera dnes novinářům potvrdil, že příčina zpožďování výplat je v nedostatku peněz, které by měly být k dispozici. „Vedení podniku si tento nedostatek uvědomuje a dělá veškeré kroky, aby k tomu nedocházelo. Snaží se navýšit počet zakázek a tím navýšit množství peněz,“ řekl Čimera. Výroba by se podle něj v příštích měsících měla navyšovat a během dneška či nejpozději v pondělí by podnik měl začít rozesílat srpnové výplaty. Dnešní výstražnou stávku vedení Poldi akceptovalo, ale pokud by zaměstnanci přistoupili k osmihodinové stávce, tak by to pro podnik znamenalo zatím nevyčíslenou ztrátu.

Ministryně je podpořila listem

Stávkujícím vyjádřila podporu i ministryně práce Michaela Marksová Tominová. „Považuji za nepřípustné, aby v 21. století zaměstnanci za svou práci nedostávali včas spravedlivou mzdu,“ napsala v dopise, který adresovala kladenským odborářům a který byl přečten na protestu.

Kvůli opakovanému zpožďování výplat odboráři vyhlásili 1. června stávkovou pohotovost a 26. června se dvě stovky z nich účastnily symbolického protestního shromáždění. Tehdy vedení Poldi slíbilo, že lidé s nižšími mzdami budou dostávat peníze na účty od 17. dne v měsíci a všichni je budou mít nejpozději do 21. dne v měsíci.

Karl Wittgenstein - Moje milá Poldi