Zisk Gazpromu kvůli Ukrajině a slabému rublu klesl o třetinu

Sídlo Gazpromu v Moskvě

Sídlo Gazpromu v Moskvě Zdroj: Ghirla via Wikimedia Commons (GNU Free)

Ruský plynárenský koncern Gazprom v prvních třech čtvrtletích loňského roku vytvořil čistý zisk 556 miliard rublů (zhruba 200 miliard korun), což byl meziroční pokles o 35 procent. Na výsledky podniku měly negativní dopad spory s Ukrajinou a ztráty spojené s poklesem kurzu rublu.

Rusko v polovině loňského června zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu, a to kvůli sporům ohledně cen a nezaplacených účtů. Koncem října se však obě země dohodly na podmínkách prozatímního obnovení dodávek. Gazprom nyní tvrdí, že mu Ukrajina dluží 2,44 miliardy dolarů (60 miliard korun), Kyjev ale s touto částkou nesouhlasí. Ruská firma si kvůli ukrajinskému dluhu vytvořila rezervu 83,9 miliardy rublů (30 miliard korun).

Předběžná dohoda o dodávkách na Ukrajinu vyprší na konci března. Gazprom dnes uvedl, že dělá maximum pro vyřešení problémů s Ukrajinou, přes kterou proudí ruský plyn do Evropy. Dodal, že nechce „ohrozit zaslouženou důvěru svých evropský partnerů“.

Firma dnes také oznámila, že její měnové ztráty se v prvních třech čtvrtletích loňského roku zvýšily na 320,7 miliardy rublů ze 115,4 miliardy rublů ve stejném období předchozího roku. Za prohloubením ztrát stál podle agentury Reuters pokles kurzu rublu v důsledku nízkých cen ropy a sankcí souvisejících s ukrajinskou krizí.

Největší zásoby plynu na světě

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Gazprom tento týden oznámil, že se rozhodl pozastavit plány na rozšíření plynovodu Nord Stream, který přivádí plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa. Firma již začátkem loňského prosince oznámila zrušení plánu na výstavbu plynovodu South Stream, který měl přivádět ruský plyn přes Černé moře do střední Evropy.

Šéf podniku Alexej Miller v prosinci prohlásil, že Gazprom se rozhodl přehodnotit strategii pro evropský trh. Firma se již podle něj nehodlá starat o výstavbu infrastruktury pro rozvod ruského plynu po Evropské unii, potrubí nutné pro dodávky plynu konečným spotřebitelům tak budou muset zajistit evropské plynárenské podniky.