Zisk Imperial Tobacco v Česku vzrostl o patnáct procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

České pobočce tabákové firmy Imperial Tobacco vzrostl ke konci loňského září meziročně zisk o 15 procent na necelých 517 milionů korun. Tržby stouply o 600 milionů na 12,1 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti ve Sbírce listin. O rok dřív firma, prodávající například značky cigaret Gauloises a Davidoff, utržila v ČR 11,5 miliardy.

„Klíčovým faktorem byl v tomto roce tlak na snižování režijních nákladů,“ píše se ve zprávě. Vedení společnosti očekává, že se nadále zisk zvětšovat nebude.

Důvodem je plánovaný zákaz kouření v restauracích, ale i zavedení odstrašujících obrázků na krabičkách cigaret. Nové varování přikazuje evropská tabáková směrnice, která bude účinná od 20. května letošního roku. Firma prodává mimo jiné i značky cigaret P&S nebo West, dále tabáky Route 66 či Golden Virginia.

Konkurenčnímu British American Tobacco (BAT) v roce 2014 v Česku klesl čistý zisk skoro o čtvrtinu na 271,8 milionu korun. Objem prodaného zboží se o 1,5 procenta zvýšil, tržby za prodej zboží stouply o 3,6 procenta. Za prodej zboží firma utržila 11,88 miliardy korun.

Jedničce domácího tabákového trhu, kutnohorskému výrobci cigaret Philip Morris, předloni podle již dříve zveřejněných výsledků stoupl čistý zisk o 1,3 procenta na 2,3 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o desetinu na 14 miliard korun. Objem domácího odbytu stoupl o 7,6 procenta na 8,7 miliardy cigaret, na Slovensku o 7,5 procenta na 3,8 miliardy kusů.