Antimopolní úřad šetří obchod na trhu se stavebninami

Cementárna (ilustrační foto)

Cementárna (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal zkoumat převod jedné cementárny, čtyř pískoven a 17 betonáren švýcarského Holcimu, které jsou v České republice, pod mexický Cemex. Antomonopolní úřad podle svého webu zahájil správní řízení.

Švýcarský výrobce cementu Holcim si mění majetek se svým mexickým kolegou Cemex také jinde v Evropě. Český antimonopolní úřad posuzuje pouze dopady transakce na český trh.

„K navrhovanému spojení dochází zejména v oblasti výroby a prodeje cementu, kameniva a transportbetonu,“ uvedl ÚOHS ve svým oznámení.

Švýcarská společnost převezme od konkurenta provozy kromě Německa také ve Francii a v Beneluxu. Jako součást celé transakce zaplatí Cemexu 70 milionů eur (1,757 miliardy korun).

V Německu koupí Holcim výrobní závody v západní části země v regionu Severní Porýní-Vestfálsko. Transakce zahrnuje jednu cementárnu, dvě mlýnice, jeden granulátor, 22 provozoven na kamenivo a 79 betonáren. Ve Španělsku spojí obě společnosti své provozy ve všech segmentech - cement, kamenivo a beton. Holcim zůstane majitelem minoritního podílu ve výši 25 procent.

Skupina Holcim je jedním z předních světových dodavatelů cementu a kameniva a podle tržní kapitalizace největším producentem cementu na světě. Působí ve více než 70 zemích. Na českém trhu patří mezi přední producenty cementu, kameniva, betonu a dalších stavebnin. Podle internetových stránek firmy se její roční obrat v ČR pohybuje kolem dvou až 2,5 miliardy korun a ve 24 provozovnách zde zaměstnává kolem 380 lidí.

Holcim utržil dvě miliardy korun