Centrální depozitář UPM za čtvrt miliardy se už staví

Maketa Depozitáře UPM

Maketa Depozitáře UPM Zdroj: PSJ

Společnost PSJ v tomto týdnu zahájila výkopové práce na stavbě nového depozitáře Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Dlouho připravovaný záměr ministerstva kultury vyroste na Velké Ohradě v pražských Stodůlkách. Depozitář, který zaujme kruhovým půdorysem, bude stát 231 milionů korun bez DPH.

Stavba bude financována z Programu péče o národní kulturní poklad, z něhož stát platí rekonstrukce či novostavby sídel několika státních kulturních institucí. Dílo bude včetně nezbytného několikaměsíčního zkušebního provozu dokončeno do konce prosince 2015. Depozitář se bude stavět jako objekt s nízkoenergetickým standardem.

„Ve čtvrtek stavební stroje zahájily výkopové práce pro základy a dvě podzemní podlaží budovy. Zajímavou stavební výzvu poté bude představovat netradiční kruhové řešení obvodové konstrukce čtyřpodlažní nadzemní části depozitáře,“ uvedl projektový manažer PSJ Jaromír Gregor.

Uvnitř budovy se zatravněnou plochou střechou plánuje vedení muzea uložit veškeré sbírky, které instituce v průběhu své více než stoleté historie nashromáždila.

Přestěhovat by se tam měly například fotografie, oděvy, hračky, sklo, porcelán nebo nábytek. Kromě uschovaných památek tu ale budou také badatelská pracoviště a restaurátorské dílny, ve kterých budou sedět odborní zaměstnanci muzea.

Součástí depozitáře bude i výstavní síň a kavárna, které budou přístupné veřejnosti.