Česká Helika navrhla obří školu v Abú Dhabi, firmu Blízký východ láká

Vizualizace školy v Abú Dhabi

Vizualizace školy v Abú Dhabi Zdroj: Helika

Česká projektová kancelář Helika je pouhý krok od toho, aby se v hlavním městě Spojených arabských emirátů Abú Dhabi podle jejího návrhu postavila škola pro zhruba tři tisícovky studentů.

„Kapacita výrazně přesahuje evropské standardy, muslimská kultura nás nutí přemýšlet o postavení chlapců a dívek, striktní oddělení výukových prostor si žádá specifické dispoziční řešení,“ uvedla architektka Pavlína Pospíšilová, jejíž tým v Helice návrh vypracoval.

Areál vznikne na pozemku větším než šest hektarů. Investor projektu má v emirátech vytipované další přibližně pětihektarové pozemky, na nichž by chtěl podobné projekty zopakovat.

Přečtěte si rozhovor s ředitelem Heliky:

Při práci na návrhu si čeští projektanti museli poradit s podnebím. „Návrh se musí vypořádat s obrovským tepelným zatížením. Zatímco v našich klimatických podmínkách se obvykle snažíme prostory co nejvíce proslunit a otevřít, v podnebí Arabského poloostrova je stěžejní zajistit dostatečné stínění a eliminovat nežádoucí prohřívání prostor a konstrukcí,“ dodala architektka Pospíšilová.

Vizualizace školy v Abú DhabiVizualizace školy v Abú Dhabi|HelikaVizualizace školy

Celý projekt je zatím ve fázi koncepčního návrhu, proto zatím nikdo nemluví o celkových investičních nákladech. Helika v každém případě považuje Blízký východ za perspektivní trh.

Heliku ovládla skupina Obermeyer
Helika, jedna z největších projektantských kanceláří v Česku, se dostala pod stoprocentní kontrolu německé skupiny Obermeyer. Němci odkoupili zbývajících deset procent od někdejších majitelů Heliky Přemysla Zemana a Petra Kazdy. Milan Licehamr, další ze zakladatelů kanceláře, se stal novým generálním ředitelem firmy. Ve funkci vystřídal Tomáše Weisera. Kancelář, která zaměstnává 210 lidí, loni utržila kolem 245 milionů korun. Na letošek je plán přibližně stejný.