Developer Chrenko jde stavět do Británie a Turecka

Metronom (ilustrační foto)

Metronom (ilustrační foto) Zdroj: HB Reavis

Slovenský miliardář Ivan Chrenko stojí se svou developerskou společností HB Reavis před historickým milníkem. Firma s vlastním kapitálem 22 miliard korun je těsně před koupí realitních projektů v Londýně a Istanbulu. Žádný stavebník z bývalého Československa se dosud do byznysu na těchto trzích nepustil.

Jen na akvizici projektů má Chrenko vyčleněné miliardy korun. Společnost HB Reavis už kvůli expanzi obměnila nejužší vedení. „Naše stále se rozvíjející aktivity si vyžádaly i změnu v managementu skupiny,“ uvedl šéf představenstva Chrenko.

Do výkonného představenstva nově usedne Pavel Trenka, který nedávno v pozici generálního ředitele vystřídal Chrenka. Právě Trenka byl architektem expanze firmy do České republiky, Polska a Maďarska.

Kanceláře i maloobchodní centra

V Londýně má firma v hledáčku výstavbu kanceláří. V Istanbulu též, avšak v tureckém velkoměstě chce navíc stavět maloobchodní centra. „Je pravděpodobné, že dohody o akvizicích uzavřeme do konce roku,“ řekl mluvčí HB Reavis Ladislav Pavlík. „Na akvizice i zahájení výstavby máme vlastní zdroje, což nás posouvá před konkurenci,“ dodal zástupce skupiny.

Výběr Turecka a Velké Británie pro další zahraniční expanzi je pro HB Reavis z jedné strany volbou trhů s výrazným růstovým potenciálem, a to hlavně v oblasti retailových nemovitostí, ze strany druhé trhu, který je pro investory symbolem bezpečně uložených peněz.

V užším managementu firmy HB Reavis bude nově i Radim Římánek, který do realitní skupiny přišel loni z poradenské společnosti McKinsey & Company. Pod sebou bude mít pobočku v Londýně, podílet se bude i na rozvoji jiných trhů.

Dalším novým členem výkonného představenstva bude finanční ředitel HB Reavisu Jiří Hrbáček, dále Marcel Sedlák zodpovědný za byznys na Slovensku, v Turecku a Polsku a Róbert Kántor. Ve výkonném představenstvu zůstává Chrenko, menšinový spolumajitel skupiny Viliam Pančík a Marteen Hulshoff.

Druhý největší developer kancelářských prostor v Česku

HB Reavis má kořeny na Slovensku, firma se však už mezitím etablovala v České republice a v Polsku se dokonce stala druhým největším developerem kanceláří. Byznys má také v Maďarsku. Pozornost Chrenkova skupina zaměřuje i na Chorvatsko, tam ovšem dravec zpod Tater zatím jen číhá na vhodnou příležitost.

Celkově skupina rozvíjí nebo spravuje aktiva za 1,4 miliardy eur, tedy zhruba za 35 miliard korun.