Developeři budou válčit s Prahou společně

stromovka

stromovka Zdroj: ctk

Developerské firmy se bouří proti politickým turbulencím v Praze. Sdružily se do Asociace developerů a hodlají tlačit na nastavení jasných pravidel.

Vášně kolem Pražských stavebních předpisů i napjaté vztahy s některými radnicemi přivedly velké hráče realitního byznysu ke spojení sil v nově vzniklé Asociaci developerů. Stojí za ní významná jména typu společností Central Group, Finep, HB Reavis nebo Skanska Property. Celkem je mezi zakládajícími členy třináct firem.

„Cílem asociace, která je otevřena i dalším členům, je napomoci k nastavení jasných pravidel v oblasti stavitelství a developmentu,“ uvedli stavebníci v pozvánce na tiskovou konferenci, na níž příští týden subjekt představí. Předseda představenstva asociace je Jan Ludvík z uskupení Karlín Group. Místopředsedy jsou šéf developerské společnosti Crestyl Omar Koleilat a ředitelka Skanska Property Czech Republic Marie Passburgová.

Cílem asociace, která je otevřena i dalším členům, je napomoci k nastavení jasných pravidel v oblasti stavitelství a developmentu

Vztahy developerů a některých městských částí se v Praze vyostřily po posledních komunálních volbách. Například v Holešovicích nebo v Praze 11 zvítězily občanské platformy, které si boj proti nadstandardním vztahům politiků a developerů vetkly za svůj hlavní problém. Investoři si však nyní stěžují, že se situace dostala do druhého extrému a procpat projekty povolovacím řízením je někde téměř nemožné. Kupříkladu o stavebním povolení pro víceúčelový projekt společnosti Lordship u Stromovky rozhodoval nakonec až magistrát.

Druhým konfliktním polem se staly Pražské stavební předpisy. Tedy normy, podle nichž se v hlavním městě staví. Tento prováděcí předpis ke stavebnímu zákonu v lednu Praze pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj. Podle developerů však kvůli tomu hrozí v branži chaos, protože podle celostátních předpisů prý v metropoli nelze stavět. Věc byla natolik horká, že na magistrátu způsobila roztržku v koalici.